Inspirasjonen er hentet fra varangerhus og fiske, badstu og bærplukking. Fine detaljer i en vest egnet til å varme alle kvenske hjerter.

 

Konkurransen «kvenske kulturmarkører» holder tråden. Turid Strand fra Vadsø valgte å legge lista med en ullvest for kalde dager.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Kalde dager her nordpå, det vil i praksis si alle dager, slik at denne vesten trygt kan brukes året rundt. Trolig hver eneste dag hvis man er pessimistisk, eller meget realistisk som pessimisten vil kalle det, noe som gjør at vi syns vesten passer perfekt for nettopp sånne uavklarte forhold; kunsten å være passende antrukket enten det er snøkov, midnattsol eller begge deler.

Vestens løsning for lukking i front er en annen, spennende detalj, utført i ekte naturmateriale.

– Faktisk har vesten ligget klar en god stund, sier Turid Strand, kvinnen bak design og strikk av det verdige bidraget.
– Vesten har tidligere deltatt i en annen strikkekonkurranse, men det kom dessverre inn for få bidrag til at juryen valgte å premiere, sier Turid, som håper vesten og konkurransen får en bedre skjebne denne gangen.

Tyttebær og badstu

– Jeg håper vesten min kan inspirere andre. Vi trenger flere kvenske kulturmarkører, også slike som kan brukes i det daglige, sier den driftige kvinnen som ved siden av å formgi egne plagg med klassisk og bruksrettet inspirasjon fra kvensk liv og lære – jobber som administrasjonskonsulent ved Varanger museum – Ruija kvenmuseum.

Turid forteller at tankene vandret til barndommens minner da hun designet vesten. Hun kommer fra ytre Kvenby, og sier at hun særlig tenkte på varangerhus og fiske i elv og sjø, men også tradisjonene rundt bærplukking og badstu, elementer som alle bidro med inspirasjon i formgivning av plagget. Kvenene var kvalitetsbevisste og nøysomme, og tøyet var pent. Likevel minner Turid om at det samtidig var lite tant og fjas, og sier at målet hennes var et klassisk bruksplagg for varme og komfort.

– Badstulimen ga meg inspirasjon, det samme gjorde tyttebærene, sier hun.

Enkelt å bli med

Det er enkelt å delta i konkurransen kvenske kulturmarkører. Spesielt enkelt dersom du allerede har en kulturmarkør liggende, siden du i motsatt fall må hive deg rundt og lage den. Fristen er 1. mars 2019, så alt du trenger å gjøre når kulturmarkøren er i boks, er å ta noen presentable bilder og skrive noen linjer. Om hva tingen er, opprinnelse og bruksområde og slike enkle opplysninger. Etterpå sender du ditt bidrag på epost eller i vanlig post til Ruijan Kaiku, hvor en proff jury tar seg av resten. Det vanker premier pluss hederlig omtale i avisa.

Med en bruksorientert, stilig kvensk ullvest for de fleste anledninger, har Turid Strand plassert seg som en verdig deltaker i konkurransen kvenske kulturmarkører. (Foto: Arne Hauge)