Flagg-likestilling: Det kvenske, det samiske og det norske i skjønn forening i Finnmarkshallen i Alta. (Kuvat: Heidi Nilima Monsen)

 

I Finnmarkshallen henger nå det kvenske flagget side om side med det de samiske og norske flaggene. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

– Vi er sannsynligvis den eneste arena i verden med det kvenske flagget hengende permanent oppe, smiler Tommy Hæggernæs, daglig leder i Finnmarkshallen i Alta. Det var rett før årets sesongstart for hjemmelaget Alta IF at det kvenske flagget kom på plass i Nordlysbyens storhall.

– Jeg synes det var en fin gest til den kvenske befolkningen og de kvenske spillerne, sier Hæggernæs.

Hæggernæs røper at de slet litt med å få riktig størrelse og riktig farge på kvenflagget, og at det derfor tok lengre tid enn planlagt å få det på plass.

– Egentlig er det allerede en tid siden jeg sa at det kunne være greit med et kvensk flagg i hallen. Det viktigste var å få opp flagget før sesongstart til Alta IF som spiller alle sine hjemmekamper i hallen, sier Hæggernæs, og røper at han fikk god hjelp av den engasjerte kvenen Rolf Wilhelmsen til å få tak i flagget.

– Jeg kan ikke skryte av å være kven selv, men kona har kvenske aner. I tillegg vet vi jo at svært mange av dem som bruker hallen her er kvener, sier han.

Fra før hang det norske og det samiske flagget i hallen, sammen med flagget til Norges Fotballforbund (NFF). Finnmarkshallen har også tekstet toalettene på samisk og kvensk.

– Vi syntes det var mer naturlig enn at det skulle stå for eksempel på engelsk, sier han.

Også toalettene i Finnmarkshallen er merket på samisk og kvensk.