26. april inviterer Riinakaisa Laitila til sniktitt i de flunkende nye lokalene til Språksenteret i Lakselv. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

I Lakselv markeres den kvenske språkdagen med kake, sniktitt på det uåpnede språksenteret og foredrag om gamle arkiver fra Kistrand. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Kvensk språkdag, Kväänin kielipäivä, er en merkedag som finner sted den 26. april. På denne datoen i 2005 ble kvensk anerkjent som et eget språk i Norge. Dette markeres flere steder i landet, blant annet i Lakselv hvor Ruijan Kväänit – Lemmijokilaiset – Norske kvener Lakselv, Porsanger museum, Porsanger kvenske språksenter og Interkommunalt arkiv – Finnmark inviterer til feiring på museet i Lakselv. Det hele skjer altså  fredag kl. 12-16, og arrangement er gratis og åpent for alle.

På markeringen av den kvenske språkdagen kan man bli kjent med lokalene til det nye kvenske språksenteret, og snakke med prosjektleder Riinakaisa Laitila. Senteret åpnes ikke offisielt før til sommeren, men lokalene skal i stor grad allerede være klare. Det er Porsanger kommune som skal drive senteret, som i starten blir samlokalisert med Porsanger museum i Lakselv.

På museet får man servert kaffe og kake. Det blir tilbud om forskjellige språkaktiviteter og spill på kvensk. Gunnhild Engstad fra Interkommunalt arkiv kommer også for å presenter gamle kvenske dokumenter fra Kistrand kommunes arkiv.