I god til før julesalget kom den ut, årboka for Porsanger 2022. Her ser vi oppslaget om «Gammen til Gjøkenesfolket», skrevet av bidragsyter Kjell Edmund Johansen. (Sidefoto)

 

Hva med en skikkelig lokalprodusert gave under juletreet?

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Kvinnen på forsiden heter Elise Salamonsen og er mora til Nanna Salamonsen. Fotografiet av Elise er tatt av Samuli Paulaharju. (Forsidefoto)

Vi så den i butikkhylla på Coop Marked Børselv, og fant den kort tid senere i en postkasse nær redaksjonen i Alta. Vi snakker om Årbok for Porsanger 2022, en 76 siders og rikt illustrert publikasjon i magasinformat, utgitt av Porsanger historielag. Det var i 1992 de startet opp en slik utgivelse, altså for 30 år siden. Tallet 30 er også dekkende for antall bidrag i årets utgave, små og store historier og fortellinger, der minner fra tidligere tider naturligvis er gjengangstema.

«Vi er stolt av vår kommune og hva Porsanger har fått til», skriver årbokkomiteen i sitt forord, en komité bestående av Grethe Samuelsen, Svanhild Wilhelmsen, Brit-Kirsti Sivertsen og Ane Sætrum. De skriver at hensikten med årboka er å vise folk i egen og andre kommuner hvor spennende og variert Porsanger er.

«Vi håper at penneføre eller taleføre porsangerværinger fra alle kanter av landet kommer med stoff og bilder til oss. Intet bidrag er for lite og husk at det er hverdagsmenneskene vi er interessert i», oppfordrer komiteen.

Og apropos sterke hverdagsmennesker. Årets utgave starter med et seks siders portrett av Nanna Salamonsen, «ei representativ kvinne fra Børselv» som også lesere av Ruijan Kaiku tidligere har stiftet bekjentskap med. Artikkelen i Porsangerfolket 2022 er imidlertid skrevet av Svanhild Josefsen, og krydret med bilder av Nanna som liten og Nanna som ungdom. Her et helt ferskt bilde, fra oktober 2022:

Nanna Salamonsen i prat med Riinakaisa Laitila. Anledningen var den egendyrkede potetfesten som barna i Børselv stelte i stand i slutten av oktober i år. (Foto: Arne Hauge)

Spennende lesning, kan det trygt meldes, før årboka følger opp med mer om familien Salamonsen. Nemlig han Petter, gift med Elise og Nannas far. Den artikkelen, gjengitt som spørsmål og svar, er skrevet av historiker Arvid Petterson. Intervjuet ble gjort den 21. april 1990, bare en drøy måned før Petter Salamonsen i en alder av 75 gikk bort. Petterson har også en annen artikkel i årboka, fra sommeren 1957 da han i stedet for stikningsarbeid for vegvesenet endte som assistent for geologer. «En distré sjef», heter det minnet, med flotte svart-hvitt foto fra fjellet.

Av andre navn kan vi mer tilfeldig nevne at Josef Lindbäck bidrar med «Oksen og bjørnen», Bente Imerslund med «Spennende folk og artige opplevelser», Erlend Skjetne med sin «Kjæs, Porsanger», og Agnes Eriksen med «Lokal mat – en smak av Porsanger.»

Og mange andre, i det som framstår som underholdende og samtidig lærerik lesning, en uslåelig kombinasjon for en pent innpakket hard pakke under årets juletre.

Du får sikkert tak i årboka ved å kontakte komiteen på epost aarbokkomiteen.porsanger@gmail.com

Porsangerfolket, årbok for Porsanger 2022
Porsanger historielag, Lakselv
76 sider heftet
Pris 200 kroner