Forfatter og tidligere journalist Ingjerd Tjelle søker etter tidligere internatbarn i Finnmark. Foto: Privat

 

Ingjerd Tjelle skal skrive bok om internatbarna i Finnmark.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Forfatter Ingjerd Tjelle, som for rundt 20 år siden ga ut boka «Bortsendt og internert – møter med internatbarn», mener selv at det er på tide med en oppfølger. I følge Altaposten søker hun nå etter internatbarn i Finnmark til sitt nye bokprosjekt.

– Jeg ønsker å lage en enda mer grundig bok enn sist, med et klarere fokus på fornorskningen. Dessuten kom boka den gang i et altfor lite opplag i forhold til etterspørselen, og ble raskt utsolgt. Jeg har fått svært mange henvendelser fra folk som ønsker å kjøpe boka, men den har ikke vært i salg siden 2000, forklarer Tjelle i Altaposten.

I 1940 bodde 35 prosent av de registrerte skolebarna i Finnmark på internat, og historien om Finnmarks skoleinternat er spesielt aktuell gjennom opprettelsen av Sannhets- og forsoningskommisjonen. Arbeidstittelen for oppfølgeren er «Barndom hjemmefra», og boka vil handle om skolebarn som ikke fikk snakke sitt eget språk, som ble adskilt fra hjem og foreldre – og ikke minst om tap og skam knytta til familie, språk og kultur.

– Kommisjonen vil jo ha frem personlige historier om hva internatlivet gjorde med de finnmarks-barna som ble en del av denne politikken. Det er viktig, sier Tjelle som håper folk vil dele sine historier med henne.