Leder Bernt Isaksen i Tromsø kvenforening-Tromssan kveeniseura heiser flagget foran Tromsø Rådhus for første gang, på Kvenfolkets dag 2019. (Kuva: Liisa Koivulehto)

 

Hyvvää kveeninkansan päivä! Her kan du lese om alt som skjer i forbindelse med Kvenfolkets dag. 

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Digitaalinen – digitalt

Utstillingen på Storslett vil være å se hele denne uken. (Foto: Halti kvenkultursenter IKS – Haltiin kväänisentteri)

Stortingspresident Tone Wilhelmsen møter elever ved Børselv skole på Teams klokken 09.00.

Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto (NKF-RK) arrangerer digital feiring av dagen som streames på Facebook Live fra klokken 18.00-19.00. 

Kvensk bibliotektjeneste ved Finnmark fylkesbibliotek arrangerer bokprat med Terje T. Wollmann om tegneserien Nils ja Magga. Bokpraten er åpen for alle. Lenke kommer den 16. mars, melder bibliotektjenesten.

Hansinkenttä – Storslett

Halti kvenkultursenter IKS – Haltiin kväänisentteri arrangerer popup-utstilling i sine lokaler på Storslett. Klokken 15.00 kommer Hanne Jorunn Woldstad som har illustrert tegningene i utstillingen og til boken Varis ja harakka (Kråka og sjura).

Utenfor Alta museum vaiet kvenflagget i 2019. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Alattio – Alta

Alta museum og Alta kvenforening arrangerer språkkafe på museet med John Andersen og Håkan Funck som vil snakke om fiske i sjøen, i elva og i fiskevannene våre på kvensk. Arrangementet starter klokken 18.00 og krever påmelding. 

Porsanki – Porsanger

Porsanger kvenske språksenter steller i stand et eget opplegg for ungdommene i den kvenske og finske klassen ved Lakselv ungdomsskole som skal få besøke språksenteret å høre foredrag fra Hilde Skanke og se film.

I tillegg vil ungene fra Bærtua og Østerbotn barnehage og ungene fra Lakselv barneskole få ha et eget opplegg ute. Her skal de få kjøre hest og slede i Lakselv sentrum, selvfølgelig med både kake, boller og saft.

Horten

På biblioteket i Horten har Unni Elisabeth Eriksen stelt i stand til utstilling av kvensk litteratur. Utstillingen vil være å se hele tirsdagen.

Norges arktiske universitet

Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning (HSL-fak) og Universitetsbiblioteket (UB) ved UiT Norges arktiske universitet melder at de ønsker å markere Kvenfolkets dag med å offisielt lansere tidsskriftet «Arina» som åpent tilgjengelig nettutgave. Arina er et nordisk tidsskrift for kvensk forskning.