Lise Brekmoe kjenner på spenning og glede i dagene fram mot åpningen av årets Kyläpeli. (Foto: Pål Vegard Eriksen)

 

Manusforfatter og produsent Lise Brekmoe gleder seg til å presentere et nytt konsept for publikum.

 

Tale Igeland Eilertsen og Frank Halvorsen
tale@ruijan-kaiku.no

 

Lise Brekmoe er både produsent og manusforfatter for årets Kyläpeli. I årets spel er det et helt nytt konsept som skal introduseres til folket, og Brekmoe forteller at hun ved siden av å glede seg, også er spent på mottakelsen.

– Det er ny lokalitet på Tørfoss, nytt manus, noen nye folk i spelkoret og nye musikere. Så vi gleder oss veldig til å introdusere dette til folk, sier hun.

– Vi har det så gøy sammen når vi jobber med dette, det er en utrolig stolthet blant alle som deltar. Det er jo folk som går inn med hud og hår og bruker masse tid på dette helt frivillig.

Eventyrlandet Amerika

Nytt av året er også regissøren bak spelet, nemlig Jossi Salminen fra Finland. Ruijan Kaiku har snakket med ham også, og i likhet med Brekmoe så gleder han seg noe voldsomt over arbeidet. Brekmoe bekrefter det gode samarbeidet.

– Vi gleder oss til å jobbe med Jossi som helt ny regissør. Jeg tror han har veldig fine vinkler og masse gode idéer, sier hun.

Årets spel heter Eventyrland på norsk, Satumaa på kvensk. Stykke og manus er inspirert av dem som reiste til Amerika, som ble beskrevet som et eventyrland. Og av sangen Satumaa, som handler om dette drømmelandet.

– Vi startet med å bli inspirert av Amerikabrev som folk hadde sendt hjem, men sånn som ofte ting skjer når man jobber med manus, så tok det helt nye veier og vi begynte å fabulere omkring dem som ble igjen og ikke reiste til Amerika.

Vel så bra

– Man har dem som ble igjen, og dem som reiste, man har forskjellige perspektiver. Det er det som er utgangspunktet i forestillingen, også har vi med folketro og læstadianismen. Og vi ar mange karakterer, både snille og slemme, og morsomme og gode, som seg hør og bør, sier Brekmoe.

I tidligere år har Kyläpeli gjort stor suksess, og Brekmoe innrømmer at hun føler på et visst press om å yte ekstra siden årets opplegg er nytt. Hun er likevel sikker på at nivået skal bli vel så bra som før, og framhever det som viktig med nye idéer.

– Det er klart at vi har en enorm kvensk historie å presenter og fortelle om. Det er så mangfoldig og det er så mye som folk ikke kjenner like godt til, sier Brekmoe om det å skape et nytt spel.

Med snaut tre uker til premiere går billettsalget som forventet.

– Folk venter gjerne litt på værmeldingen siden det er utendørs, så vi regner med at det samme skjer i år, sier hun.

Her kan du lese mer om stykket og billettkjøp: Kyläpeli 2023

Kyläpeli 2023 plakat. (Foto: Frank Halvorsen)