De har snekret flittig, og snart skal fem elvebåte vise om de duger på elva. (Kuvat: Elvebåtprosjektet) 

 

 Velkommen til å se elvebåter for aller første gang oppleve vann.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Med finsk instruktør har fire kurselever fra Porsanger gjennom våren og sommeren bygd seg elvebåter. Førstkommende lørdag 8. september skal båtene settes på vannet, det skjer i Patosuanto ved Lakselva, og folk flest er invitert med på moroa.

Samle kunnskap

Kurset var del av et dokumentasjonsprosjekt med målsetning om å bevare og videreføre kunnskapen om bygging og bruk av elvebåten, og det er samlet inn også mye verdifull såkalt immateriell kunnskap om elvebåten.

Det er RDM-Porsangin museumi, Porsanger museum som står bak, i samarbeid med kvenforeningene i Børselv og Lakselv (Ruijan Kväänit – Pyssyjokilaiset og Ruijan Kväänit – Lemmijokilaiset) samt Porsanger Norsk-Finsk Forening.

Konsert og staking

Av programmet kan vi se at tilstelningen starter klokken 15.00, med aktiviteter for barn, kafé samt salg av middag i form av laksefiskesuppe og loff. Så er det diverse taler og utdeling av kursbevis, før Lakselv spellemannslag, Lemmijoven pelimannit, holder konsert. Så følger rosinen i pølsen, elvesettingen av båtene inkludert staking og roing.
«Publikum får anledning til å ta en nærmere titt på båtene og prøve dem,» lover arrangøren i sin invitasjon.

I Patosuanto er det for øvrig plass for parkering av kjøretøy, og det vil være bål og oppsatte telt med bord og sitteplasser.
Tilstelningen er en del av Kulturminnedagene i Porsanger 2018, og adgangen er gratis.