Leder for Kventeateret Inger Birkelund har store planer for framtiden. (Kuva: Liisa Koivulehto)

 

Et ekte kvensk teater nærmer seg realitet, og har allerede store planer også for andre kvenske kunstnere.

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Med de nødvendige økonomiske midlene i boks kunne leder for det prestisjefulle Kvääniteatteri-prosjektet Inger Birkelund melde at de har mange og store planer for kvensk teater de neste årene. Samtidig avslørte hun at de i tillegg ønsker å skape en helt ny og unik plattform for alle kvenske kunstnere.

– Vi har sakt at kventeateret skal bidra til å fremme kvenske kunstene bredt, uansett om du er skuespillere eller bildekunstnere. Både gjennom en fysisk arena, et teater som vi må bygge, men vi skal også skape en digital arena, sier Birkelund.

Hun forteller at denne tanken har ligget i kortene hele tiden, men som følge av koronaviruset og større avhengighet av digitale plattformer har planene blitt framskyndet.

– Hensikten med det er at folk skal kunne finne kvenske kunstene. At vi blir en slags formidlingssentral for kvenske kunstnere. Det tenker vi er en rolle vi ønsker å ta, synliggjøre det som finnes også utenfor det vi gjør selv. Både kvensk kunst og språk, sier hun.

Håper å lansere i år

Det hele vil ende med en nettside, som allerede er under utvikling.

– Vi jobber med det. Det er mye som skal på plass, men vi har god hjelp fra et kunstnerisk råd som hjelper oss å forme vårt kunstneriske utrykk.

Kvääniteatteri har allerede en nettside, kventeateret.no, men den er i følge Birkelund kun midlertidig, til den nye nettstedet er oppe å går.

– Håpet er å kunne lansere nettsiden allerede før sommeren i år. Det som er litt artig er at vi har måttet bestemme oss for navn, og da har vi fått bruke kvääniteatteri som domene, sier den ivrige prosjektlederen.

Fyller et manglende tilbud

Birkelund forteller at idéen kom fra behovet for å enkelt kunne finne fram til ulike kvenske kunstnere på samme sted.

– Mange ønsker ofte noe kvensk, men så har man ingen oversikt. Man må kjenne til folk for å vite om det. Vi håper at teateret kan bidra til å løse dette, både de som er på jakt etter kvenske kunstnere, men også så vi kan hjelpe kunstnerne ved å gi økt synlighet.

Selv har hun lagt merke til en positiv treng at flere ønsker å stå fram og vise sitt kvenske opphav.

– Det er veldig artig å se at mange kvenske kunstnere som dukker opp, også står mer fram som kvensk. Det er utrolig spennende at vi kan være med å skape den nødvendige infrastrukturen for kvenene, sier hun.