Ison kvääniflakun heissathiin Pohjais-Hålogalandin piispankonttorin tankhoon Kveenikansan päivänä. KUVA: LIISA KOIVULEHTO

 

Av de 180 kvenflaggene som kvenforbundet bestilte i februar, er det ca 30 igjen.

Liisa Koivulehto
liisa@ruijan-kaiku.no

Ruijan kveeniliitto tilasi februaarikuussa 180 flakkuu Jukkasjärvestä. Salget har gått bra, og fleste fikk sine flagg til 16. mars. Det ble solgt flere flagg under landsmøtet nylig. Kaikki 30 hirmuisen suurta flakkuu (150×240) ja kaikki fasadiflavut oon myyty. Det som er igjen, er 30 stk av de mellomstore flaggene (125×200).
Salget ble delegert til Alta kvenforening der Grete Alise Nilima Monsen har hatt hendene fulle.
– Jeg har behandet 94 bestillinger. Det har vært både kommuner, det offentlige og privatpersoner, men jeg har ikke hatt tid til å lage noe statistikk, sier hun.
Hän meinasi ensin ette 180 flakkuu oli aivan liian paljon.
– At så mange ville ha kvensk flagg, var en stor og gledelig overraskelse. Tilauksia oon tullu privaattipersooniilta Kristiansandista Varenkhiin, forteller Monsen.
Privatpersoner har kjøpt mest fasadeflagg og mellomstore flagg, mens de største flaggene vil vaie i stengene til fylkeskommuner, skoler og andre kommunale bygg, sentra og institusjoner.

– Skal det bestilles nye flagg?

– Det er det opp til kvenforbundet å bestemme. Det er også mulig å bestille direkte fra Jukkasjärvi. Piian se oon ihmisille helpompi tilata Ruijan kautta, met kattoma sitte. Og det er opp til Alta kvenforening å bestemme om vi vil fortsette med salg.
Jukkasjärviläinen firma oon sanonu ette het saatethaan produseerata kvääniflakumotiivista «vaikka mitä».
– Håndflagg og bordflagg skal vi nok bestille etter hvert, men jeg har hørt at folk ønsker seg små kvenflagg som de kan pynte kransekaka med og ha i juletre!