Årets finnskogskonferanse byr blant annet på utflukt til ruiner etter røykovn. Her ser vi den ved Kölsjön i Hassela (Foto: Maud Wedin/FINNSAM)

 

De mange ruinene etter skogfinske røykovner er tema og turmål når Finnsam inviterer til sin høstkonferanse.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Dersom du har en anelse skogfinsk bakgrunn eller interesse, må det være lov å anbefale en tur til Hassela i Sverige i september. Helgen 16. til 18. er det nemlig duket for Finnsams høstkonferanse, som i år feirer sitt 30-årsjubileum. Finnsam står for finnbygder i samvirke, og Hassela er et lite tettsted i Nordanstig kommune i Gävleborg, distansen fra Oslo langs vei er rundt 560 kilometer. Riktig nok en bit å kjøre, med ut fra programmet virker turen å være vel verdt strevet.

Hvordan området i sin tid ble befolket, inkludert skogfinske slektsbånd, er blant de tema arrangøren ønsker å se på.

«Et annet tema vil være de mange interessante skogsfinske røykovnsruinene som fortsatt finnes bevart på Hassela finnmark. Birger Nesholen beskriver byggeskikken og gir oss en innblikk i hva ruinene kan fortelle oss. Vi skal videre besøke flere slike røykovnsruiner, blant annet på Norrgård i Kölsjön, der Länsmuseet Gävleborg under ledelse av Inga Blennå har gjennomført en arkeologisk utgraving», heter det i invitasjonen og programmet.

Interesserte kan lese Blennås rapport her: En husgrund vid östra Kölsjön i Hassela finnmark

Fra programmet kan vi lese om skoleklassen og lærerne som løste gåten om de såkalte hilsningsrunene, takket være velbevarte runetegn i ett av husene på gården Ersk-Mats. En gård som konferansedeltakerne naturligvis gis anledning til å besøke, framgår det. Også vekkelsesbevegelsen, utvandring til Amerika og foredrag om Hasselas tallrike skogfinske slekts- og stedsnavn står på plakaten for helgen.

Les gjerne hele programmet inkludert praktisk info: Velkommen til Finnsams høstkonferanse

En bit å kjøre, men trolig verdt turen for deg som har interesse i det skogfinske. (Kilde: Google maps)