Liers ordfører Gunn Cecilie Ringdal (til venstre) sammen med Unni Elisabeth Huru og Beate Adolfsen fra Norske kvener Ytre Oslofjord. (Foto: Privat)

 

Områdets kvener må likevel smøre seg med tålmodighet før også kvenflagget vaier fra kommunens rådhus.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Lier kommune melder å ville synliggjøre kvenene. Ifølge en pressemelding fra Norske kvener Ytre Oslofjord, lover ordfører Gunn Cecilie Ringdal å legge opp til en markering på sine nettsider i forbindelse med Kvenfolkets dag. Kvenflagget ser hun derimot ingen mulighet for å få opp i år.

Les også: Sa ja til kvenflagget

Vil glede

– En hyggelig gest som vi takker for. Vi setter stor pris på måten vi ble møtt på. Ringdal var lyttende og oppmerksom, og vi er sikre på at oppfordringen om å markere Kvenfolkets dag allerede har nådd fram til kommunikasjonsavdelingen. Dette vil glede kvener både i Lier og andre steder, sier Unni Elisabeth Huru, leder for Norske Kvener Ytre Oslofjord – Ruijan Kväänit Ulko Oslovuonon.

Det var mandag denne uken at Huru og nestleder Beate H Adolfsen møtte Lier-ordføreren. Kontakten ble opprettet i november i fjor, og Huru viser til en både konstruktiv og positiv ordfører. Selv om Ringdal ikke anser tiden moden til å be politiker-kolleger vurdere flagging for nasjonale minoriteter, hadde hun klar ei punktliste med tilbud. Her vil kommunen gratulere kvenfolket med  dagen på sine nettsider, samt dele dette videre på sosiale medier.

Les også: Sjekk om din kommune heiser kvenflagget

Er ikke innvandrere

Videre ble foreningen invitert med til å delta på dager hvor internasjonalt mangfold er på dagsorden. Noe som vakte mindre begeistring hos Huru, idet hun mener at det å nevne kvener i samme åndedrag som internasjonal solidaritet – er en avsporing. Noe hun ifølge pressemeldingen klargjorde overfor Ringdal.

– Det var på sin plass å gjøre det klart at kvenene er et opprinnelig folk i Norge, vi er ikke innvandrere. Det er fullt forståelig at ordføreren tenkte i de baner før møtet. Nitti prosent av den norske befolkning kan ikke huske å ha lært om kvener på skolen. Ringdal innrømmet å være en av dem. Hun var svært mottakelig for informasjon, og med sin bakgrunn som advokat har hun de beste forutsetninger for å forstå betydningen av Europarådets rammekonvensjoner når det gjelder kvener og andre nasjonale minoriteter, sier lederen.