Ordfører i Kvænangen, Eirik Losnegaard Mevik. En trivelig Arbeiderparti-mann som høyst ufortjent strever med dalende folketall. (Foto: Arne Hauge)

 

Ordføreren peker på tidligere fornorskning som medvirkende årsak til fraflytting.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Nyhetskanalen TV2 meldte tirsdag kveld inneværende uke at Kvænangen i Nord-Troms er blant kommunene i landet med mest fraflytting. Dette naturligvis vurdert opp mot folketallet, som i dag er på 1168 innbyggere.

Hele 900 innbyggere har de siste femten årene flyttet fra kommunen, noe som sender Kvænangen til topps på den lite fordelaktige norske fraflyttingslista. At ungdommen pakker og drar er ikke noe nytt, men ordføreren pekte på en ny trend. Som neppe gjelder bare hans kommune, viste han til.

Ordføreren viste også til historiske grunner bak Kvænangens store grad av fraflytting. (Skjermbilde: TV2)

– Det er ei utfordring, og vi ser en trend med at en del besteforeldre flytter nærmere barnebarna, sa Losnegaard Mevik overfor TV2. Han pekte på historiske grunner som medvirkende faktor til at ungdom er urolige for å kjede seg og drar, og at også godt voksne velger bort sine opprinnelige hjemkommuner.

– Det er sammensatte grunner. Hvis man går tilbake i tid så fikk man vite at man ikke var god nok. Samisk, kvensk, mange fikk gjennom oppveksten høre at «få deg en utdanning og kom deg bort», pekte han på som historisk grunn.

Vi tar med at forsker Jonas Stein fra Universitetet i Tromsø i det samme innslaget pekte på ulike problemområder, men at Kvænangen også gjør mye rett. Ordføreren bekreftet da også at de nå er godt i gang med strategisk arbeid for å motvirke og snu utviklingen.