Tilbakeblikk: I august fikk Ruijan Kaiku overvære et frieri og et bryllup langt fra all farvei, ute i idylliske Andersbukta i Reisafjorden. Dette i forbindelse med Kyläpeli 2022. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Et nytt år er i gang og vi kaster et blikk tilbake på året som har gått. I Ruijan Kaikus årskavalkade ser vi på noen av sakene som ble skrevet i 2022.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Kvenene har navn på åtte årstider, og i denne saken ser vi tilbake på noen utvalgte saker fra kvenenes syyskesä, som direkte oversatt betyr ‘høstsommer’. Den siste sommermåneden omtales gjerne som sensommer på norsk.

Aukusti

I august skrev Ruijan Kaiku sak om Jan Jakobsen (85), som har brukt mye tid opp igjennom årene i søken etter hans hans avdøde oldemor, Maria Helene Pedersen eller «Knut-Marja», som var født i 1859 og som forsvant sporløst under evakueringen i forbindelse med andre verdenskrig.– Knut-Marja var av kvensk slekt og snakket selv kvensk. Slekta hadde levd i Nordreisa i noen generasjoner før henne. Mannen Knut var også av kvensk slekt, sa Jakobsen. Han håpet at noen andre nå ville ta opp «Knut-Marja»-tråden. – I så fall kan de gjerne ta kontakt med meg, så skal de få alt det jeg har funnet ut, sa Jakobsen.

Les også: Årskavalkade 2022: Kevätkesä


Jan Jakobsen (85) i Raumavuono/Straumfjord håpet noen ville ta over stafettpinnen i sitt søken etter «Knut-Marja», hans avdøde oldemor som forsvant under evakueringen. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Senere samme måned skrev vi om den sjette utgaven av det kvenske landsbyspelet Kyläpeli som gikk av stabelen 11. til 13. august. Vi skrev både om Itu barneteater som sjarmerte med skogsmagi og spøkelseshistorier, og om Rantapeli (strandspel), som bød på en spennende vandring som ble avsluttet med bryllupsfest i Andersbukta. Hele 25 utøvere, både profesjonelle og amatører, var involvert på scenen, opplyste produsent Inger Birkelund.

«Vi bør snakke mer om overlappende minoriteter.» Det var budskapet til William Torikka som leder ungdomsorganisasjonen Met nuoret (vi ungdommer) i Sverige. Ruijan Kaiku møtte ham på Kätkänen/Kjækan i Kvænangen kommune, der han deltok på samarbeidsleir mellom Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto og Svenske kväner/Lantalaiset. – En person med flere identiteter som samlet utgjør ens egen identitet, det er overlappende minoriteter, sa Torikka.

Les også: Årskavalkade 2022: Kesä

Ruijan Kaiku kunne også formidle at Alta kvenforening og Kurt Johnsen, sammen med Visjona og Harriet Steinkjer Nystu, hadde fått Alta kommune med seg på laget i språksenter-saken. Kommunen hadde sendt inn søknad om tilskudd til Troms og Finnmark fylkeskommune, som omhandlet oppstart av Alattion kväänin kielikeskus/Alta kvenske språksenter. – Kvensk i barnehagen blir å få hovedprioritet, uttalte Johnsen.


Kurt Johnsen og Alta kvenforening ønsker seg kvensk språksenter til Alta, og har fått kommunen med seg på laget. (Kuva: Arne Hauge)