Margrethe Harila skal sy damedrakten til seg selv.

Kjører langt for å lære seg og sy kvendrakten.

Liss Beth Gjertsen Nyby
Tekst og foto

– Jeg har hatt lyst til dette lenge fordi jeg jobber på kvenmuseet i Vadsø, sier Turid Strand. Hun er deltar på kurset i embeds medfør og syr til museet. Strand deltar på kurset sammen med sin venninne Margrethe Harila.

– Vi diskuterte hvem som skulle sy hva og jeg trodde at herredrakten var lettere å sy. Jeg synes herredrakten er finest. Vi begynte allerede i fjor å snakke om å ha kurs i Vadsø, men det ble for dyrt og for mye organisering så det ble ingenting av det, forklarer Strand.

– Du må forresten få med deg hvor langt vi kjører for å delta, sier hun.

Kvendraktkurset i Porsanger har fem deltakere og ble denne helgen arrangert på Kvensk Institutt. Helgesamlinga er en i rekka av samlinger og kurskvelder som vil gå utover høsten og våren 2018. Målet er at alle deltakerne i løpet av denne tiden skal sy enten en herredrakt eller en damedrakt.

Turid Strand (t.v) får hjelp fra instruktør Else Olsen med sin herredrakt.

Attraktivt kurs
Selv om kurset bare har fem deltakere er det ikke slik at ikke kurset er attraktivt. Tvert imot.

– Vi har forsøkt å få i gang kurs i flere år, men det har alltid blitt for få deltakere. Denne gangen annonserte jeg i hele Finnmark og i Tromsø. Jeg har hengt opp plakater i Varanger, Lebesby og Vadsø. Jeg skjønner at det kan bli mye kjøring for folk når kurset er i Porsanger. I etterkant av kursoppstart har flere fra Tromsø og rundt om i Finnmark vist sin interesse. Så det er interesse for kurset, sier Britha Stavang Berg kursansvarlig for Porsanger Husflidslag.
Else Olsen, fra Børselv, er leid inn som instruktør på kurset og er en av de som utdannet seg til kvendraktinstruktør for 15 år siden.

Kvensk avstamming
Margrethe Harila fra Vadsø syr damedrakten til seg selv. Hun ønsker å vise sin kvenske avstamning.

– Jeg har kvensk avstamning. Min oldefar og bestefar er kvener. Jeg syr damedrakten til meg selv. Og så er det jo fint å dra sammen med Turid så ikke hun trenger å dra alene, legger hun til.

Kursdeltaker Bente Moen, Lakselv, måler opp nøyaktig. Hun syr kvendrakt til sønnen sin.

Kvendrakt på ønskelista
Bente Moen, fra Lakselv, sier at hun går på kurset fordi hun har en sønn som ønsker seg kvendrakt.

– Han er litt dårlig å sy selv, sier hun og ler. Bente tror ikke dette er noe hun gjør bare en gang, til tross for alt arbeidet det ligger i det.
– Det kan hende jeg syr flere hvis flere sønner og mannen vil ha, sier Moen.
For de som lurte på det så kjører Turid Strand og Margrethe Harila 92 mil i løpet av en kurs-
helg.