Sommerleiren som skulle skje i forbindelse med prosjektet Kolme! er dessverre avlyst. I stedet vil de bli arrangert en digital variant. (Skjermbilde: Kvenungdommen)

 

Arrangørene i prosjektet Kolme! har besluttet å avlyse årets sommerleir i Haparanda og Kvænangen.

 

Kristine Jonas
kristine@ruijan-kaiku.no

 

Avgjørelsen kommer som følge av de strenge koronarestriksjonene og med råd fra helsemyndighetene både i Norge og Sverige. I tradisjonell koronastil vil de i stedet gå for en digital variant.

– Siden vi ikke kan møtes i sommer, har vi bestemt oss for å skape en digital løsning for å introdusere hverandre og alle andre for den karelske, tornedalske og kvenske kulturen og språket, melder kvenungdommen på sine sosiale medier.

Kulturutvekslingsprogram

Prosjektet «Kolme!», som er det kvenske ordet for tallet tre, er et kulturutvekslingsprogram som går over tre land, Norge, Sverige og Finland. Prosjektet skjer i samarbeid mellom Kvääninuoret – Kvenungdommen i Norge,  den tornedalske ungdomsorganisasjonen Met Nuoret i Sverige og den karelske ungdomsorganisasjonen Suomen karjalazet nuoret i Finland.

Prosjektet går ut på at ungdommer fra de tre landene og kulturene gjennom den treårige prosjektperioden skal samle inn materiale og jobbe med kulturen, språket, historien og egen identitetsfølelse på ulike måter. Det hele skal munne ut i egne utstillinger og en kort dokumentarfilm som skal kunne formidles i flere land.

Planen var å gjennomføre sommerleir 15.-20. juli hvor unge voksne ville få muligheten til  å oppleve ulike deler av de tre kulturene. Reisen skulle i første omgang gå fra Haparanda til Kvænangen, med en egen tur til Karelia til neste år.

– Heldigvis vil vi få muligheten til å møtes i Karelia sommeren 2022, skriver arrangørene etter avlysningen av sommerens planlagte leir.

Digital verktøykasse

Selv om det ikke blir noe av årets sommerleir, satser de tre ungdomsorganisasjonene på få til et arrangement, men på en litt annen måte.

– I mellomtiden ønsker vi å skape kontakt, inspirere og utveksle kunnskap på tvers av våre kulturer på de måtene som er mulig. Derfor vil vi skape en digital verktøykasse med håp om at det kan bli brukt for å representere de ulike kulturelle uttrykkene og dele kunnskap om Karelia, Tornedalen og den kvenske kulturen og språket, skriver organisasjonene på prosjektets hjemmeside.

Håpet er at noen av de som leser dette, og som kanskje planla å være med på sommerleiren ønsker å bidra til å få til en digital verktøykasse med utgangspunkt i kulturelle uttrykk.

– Vi håper at noen av dere ønsker å bidra. Eksempler kan være kulturelle uttrykk gjennom håndarbeid, musikk, poesi og mye mer. Hvis du ønsker å lage en video hvor du presenterer et spesielt tema relatert til din kultur, er det også flott!

Hvis du er en av de som synes dette høres interessant ut og ønsker å bidra til den digitale verktøykassen oppfordrer de til å ta kontakt med ungdomsorganisasjonen i ditt lang eller lederen for Kolme-prosjektet Vilde Christoffersen Walsø på vilde@kvener.no.