Klart vi syns det er artig å bli spilt på riks. Og veldig hyggelig at også kvenene får taletid på nyttårsaften, sier Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen, sammen utgjør de duoen Beddari & Nilsen. (Foto: Arne Hauge)

 

Jordisk tradisjon rundt himmelske legemer: Snart skal en samlet nasjon få høre Beddari & Nilsen synge og spille.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

I skrivende stund er det klippe klippe hos riksavdelingen ved NRK. De klipper låta som avrunder Hilja Hurus nyttårstale for det norske folk, på vegne av kvenene og med sendestart 31. desember klokken 18.50 på NRK2.

Til låta blir det nok som i fjor nydelige bilder på skjermen, og låta, ja den er laget av radarparet Beddari & Nilsen. En duo kjent for å turnere blant annet med Havfruas perler (les til slutt i saken hvor og når det i januar blir flere forestillinger.)

Trygve kan kantele

– Klart vi syns det er artig å bli spilt på riks. Det er bare hyggelig, og enda mer hyggelig at også kvenene får taletid på nyttårsaften, sier Trygve Beddari, som i år skal traktere instrumenter. Resten av duoen, Anne Margaret Nilsen, skal utøve noe minst like viktig.

– Det stemmer. Anne Margaret skal synge.

Til spørsmål om hva slags instrumenter det norske folk får høre akkompagnere Anne Margarets musikk, svarer Trygve at det blir mange instrumenter, men først og fremst kantele, et «plukke-strengen» strengeinstrument hovedsakelig kjent fra Finland og Karelen.

Kan jeg få multer?

– Låta er laget over en tekst av Ellisif Wessel, hvor hun skriver om kvenene på nyttårsaften. Nyttårsaften, sier Trygve, var og er en magisk kveld hvor store og særlig små kvener kunne rette nesa mot himmelen og ønske seg noe fra stjernene.

– Teksten heter Stjerneløftet. Små barn som ønsker seg noe. Like mye multebær som det er stjerner på himmelen. Ett eller annet ønske som stjernene lover å oppfylle, sier musikeren.

Beddari & Nilsen hadde tilsvarende oppdrag også i fjor, etter en forespørsel fra hun som holder den årlige talen, kvenforbundets leder Hilja Huru. Likevel, det er en forskjell nå som talen går riks, bekrefter han.

Fra stjerne til perle

– Fordi det i år skal sendes på riksdekkende, måtte vi legge ned ekstra arbeid i oppgaven. Rett og slett lage en mer solid produksjon.

Havfruas perler ja, der lovet vi å avslutte med å si hvor og når. Merenneidon helmet på kvensk, den spilles på nyåret i området Tromsø, først den 6. januar i Nordkjosbotn, så den 7. januar på Hålogaland teater, og til slutt den 8. januar på universitetssykehuset.