Deler av årets Paaskiviikko foregår på det nye Haltibygget på Storslett. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

Deler av årets Paaskiviikko foregår på det nye Haltibygget på Storslett. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

Nå er det bare dager igjen før årets Paaskiviikko, de Kvenske kulturdagene i Nord-Troms starter opp. Det blir noen endringer i oppsettet til festivalen i år, i forhold til tidligere.

– Vi ønsker å tilpasse arrangementene bedre til hver enkelt kommune, sier Pål Vegard Eriksen om årets Paaskiviikkoprogram. Blant annet skal markedet og aktivitetene som før var ved Kronebutikken på Sørkjosen, flyttes inn i Nord-Troms nye storstue, Halti på Storslett.
– Vi gleder oss veldig til å ha baskidagene her på huset, smiler Pål Vegard Eriksen og Tove Reibo ved Halti Kvenkultursenter.

Vil prøve noe nytt
En del av Paaskiviikkokonseptet er at hver av kommunene i Nord-Troms skal ha sine aktiviteter. Tidligere har hver kommune hatt sin egen faste baskidag, men noen kommuner har valgt en litt annen løsning i år.
– Her i Nord-Troms er det store ulikheter mellom kommunene. Hver kommune og hvert sted har ulike mennesker og kulturer. Selv om kvenene er spredt utover, er det kvenske mer populært noen steder enn andre, derfor vil vi nå prøve å tilpasse programmet til de ulike kommunene. Vi skal prøve å se om det fungerer, så får vi eventuelt prøve noe annet neste år hvis de ikke fungerer, sier Eriksen.

Kvenskkurs
I Kvænangen har kvenkafé vært et svært populært tiltak denne vinteren. Dette ønsker den lokale kvenforeninga å videreføre ved å arrangere et eget kvenskkurs under baskidagene.
–  Dette blir en del av den språklige satsninga i Kvænangen. Der er det visst kjempestor interesse for dette, forteller Eriksen.
Det er Kvensk Institutt som står for kurset, som vil bli arrangert på Grendehuset i Kvænangsbotn mandagen, tirsdagen og onsdagen klokken 17.30-21.00 under Baskiuka.

Slektsforskning
Også i Lyngen satses det på kursing under Paaskiviikko. Her blir det slektsforskning i fokus.
– Dette er et åpent kurs, og ikke bare for kvener, presiserer Eriksen.
Kurset arrangeres av Halti Kvenkultursenter i samarbeid med DIS-Nord. Innføringskurset i slektforskning vil gå over to kvelder: 9. juni og 11. juni på Auditoriet på Eidebakken skole. Kurset er gratis.
– Ta med ark, penn og PC, samt navn og fødselsdato/fødselsår på minst én ane som levde i år 1910, oppfordres det fra arrangøren.

Rundreise med musikk og kåseri

I år har flere finnmarkinger en sentral plass på programmet. Trygve Beddari og Anne Margaret Nilsen, som begge har kvenske røtter fra Finnmark, skal i tur og orden besøke Kåfjord, Lyngen, Skjervøy, Nordreisa og Kvænangen, der de blant annet skal presentere kvensk og finsk musikktradisjon fra Nord-Norge fra 1700-tallet og fram til moderne tid.
Arvid Petterson fra Brennelv i Porsanger, som i 2012 ble tildelt Det Kongelige Videnskabers Selskabs minnesmedalje i gull for sin evne til å formidle glemt historie og kulturhistorie, skal turnere med kåseriet «Veier i kvensk historie», og besøker Lyngen mandagen, Kåfjord tirsdagen, Storfjord onsdagen og Skjervøy torsdagen under Paaskiviikko.

Riksspillemenn
Fredag blir det kveldsarrangement med konsert på kafeen Bios på Storslett. Daniel Wikslund og Fredrik Isaksson, også kjent som Sveriges nordligste riksspillemenn, kommer med bandet Tuli Palo til Paaskiviikko.
– Fredag 12. juni kl. 22.00 spiller Tuli Palo på   Bios i Nordreisa – og vi gleder oss, forteller Pål Vegard Eriksen.

Paaskiviikko velger å presentere tornedalsmusikerne på følgende vis: «Daniel Wikslund sovnet som gutt med et atlas i sengen og våknet i 2011 som riksspillemann på Norrbottenlåter. Nå er fela hans beste venn og billett ut i den vide verden, selv om han trives best hjemme i Tjautjasjaur, mellom dyrket mark og tundra, lykke og lengsel. Fredrik Isaksson sovnet som gutt med trekkspillet i sengen og våknet i 2013 som riksspillemann på Norrbottenlåter. En trekkspilldemon og tradisjonstro innovatør i Autio. Blant elger, reinsdyr og jakthunder. Kjøttsuppe på komfyren, og hva mer trenger man? Sammen med bandet, Tuli Palo, løfter de fram i scenelyset de som har kjempet mot den tunge snøen og drukket av det klare vannet før oss. De som spilte og sang, ga oss sangene og holdt gløden i livet i folket nord for polarsirkelen. De er Sveriges nordligste riksspillemenn! Tulipalo blander gammelt og nyskrevet musikk. De gir den gamle folkemusikken et nytt uttrykk og gir en pulserende rytme og vekker liv i tradisjonen.»
Bandet er forøvrig plateaktuell med «Tuli Palo» (ilden brenner), som ble sluppet under Gällivare marknad 14. mars. I tillegg deltar de i p4 Norrbottens delfinale i musikkonkurransen «Svensktoppen neste 2015».

Innendørsaktiviteter
Lørdag samles aktivitetene på Haltibygget på Storslett. Tidligere  år besto fredags- og lørdagsprogrammet av utendørs marked, kveenidol, konserter og foredrag i og rundt Kronebutikken og Sokkelvikhuset på Sørkjosen. Flyttingen til Storslett fører til litt endringer i konseptet.

– Det blir ikke lenger marked slik det har vært før. Istedet vil Haltibygget lørdag være en plass hvor det foregår ulike aktiviteter, og vi ønsker å ta i bruk alle ender av huset. Hele førsteetasjen skal ha aktiviteter for unge på en plass, og vi skal ha infostands, salgsstands, foredrag og konserter. Samt utstilling. Det blir veldig mye forskjellig som skjer her inne hele lørdagen, lover Tove, og legger til at i år så trenger verken arrangør eller publikum å bekymre se for været.
– Siden vi skal være inne, så kan man trygt legge igjen regnjakke og vottene i bilen. Men det er kanskje litt synd nå som vi har så mange fine luer å selge! flirer hun.

Kveldsprogram
Lørdagskveld blir det igjen liv på Bios Café. Her presenteres fortellinger av Sveriges nordligste og yngste riksspillemann Daniel Wikslund, akkompagnert av tre musikere. Publikum loves en musikalsk reise fra dyrkingsgrensen til en meksikansk bensinstasjon og tilbake til E4 langs Norrlandskysten med en levende reprise av den kritikerroste sommerføljetongen i Sveriges Radio.
Tornedalsartisten Henrik Niva skal også spille på Bios lørdags kveld. Dette blir andre gang han er med i Paaskiviikkos program, sist gang var i Lyngen i 2012. Niva kaller musikken sin for «folktronica» – en blanding mellom folkemusikk og electronica.

Gleder seg
Tradisjonen tro, avsluttes Paaskiviikko med gudstjeneste og familiedag i Reisadalen.
– Hele uka foregår det ting i hele Nord-Troms samtidig, og når helgen kommer så samler vi det liksom  sammen i Nordreisa, sier Reibo.
Både Tove og makker Pål Vegard innrømmer at de gleder seg stort til årets «kvenuke».

– Det er bestandig artig at det skjer ting. Håper det kommer mange besøkende på arrangementene våre i år, sier de.

Daglig leder i Halti Kvenkultursenter Pål Vegard Eriksen gleder seg til å vise fram det nye Haltibygget under årets Paaskiviikko. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

Daglig leder i Halti Kvenkultursenter Pål Vegard Eriksen gleder seg til å vise fram det nye Haltibygget under årets Paaskiviikko. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

 

Søndagens familiedag i reisadalen er blitt et populært og kjært innslag under Paaskiviikko. Også i år blir det kvensk gudstjeneste på Bergmo kapell og sammenkomst på Tørrfoss kvengård, i år med musikk ved Reisasnabben og emonstrasjon av håndverk og salg av mat ved Nordreisa husflidlag. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN

Søndagens familiedag i reisadalen er blitt et populært og kjært innslag under Paaskiviikko. Også i år blir det kvensk gudstjeneste på Bergmo kapell og sammenkomst på Tørrfoss kvengård, i år med musikk ved Reisasnabben og emonstrasjon av håndverk og salg av mat ved Nordreisa husflidlag. KUVA HEIDI NILIMA MONSEN