Hilde Anita Nyvoll (47) beholder ordførerkjedet i Nordreisa kommune. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Med en helt ny koalisjon ved makten er det fortsatt tidlig for ordføreren å svare på de helt konkrete spørsmålene om videre kvensk løft fra kommunens side. 

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Mitt parti vil i hvert fall fortsette å jobbe for å synliggjøre vår historie, der kvensk og samisk språk og kultur spiller en svært viktig rolle, og vi vil fortsatt at kommunen skal være en støttende og profesjonell medeier i Kvääniteatteri.

Det sier sittende ordfører Hilde Anita Nyvoll (AP), som etter alle solemerker vil bære ordførerkjedet også etter høstens konstituering av nytt kommunestyre. Dette etter at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk venstreparti, ifølge Framtid i nord, har kommet til enighet om rødgrønt samarbeid for kommende fireårsperiode.

Les også: Kan få ordførerkjedet i Kvænangen

– Vi vil også se på ordninger for å ta vare på eldre bygg i området, og jobbe for stipendordninger for de som vil ha kvensk språk på videregående skole, for å nevne noe, sier Nyvoll.

Kvenpolitisk utvalg?

Skjermdump fra NRKs valgomat.

På NRKs valgomat i forkant av kommunevalget fikk alle partiene i Nordreisa muligheten til å svare på i hvilken grad de var enige i at «Nordreisa kommune bør bruke penger på å opprette et kvenpolitisk utvalg.»

Ingen av partiene var «helt enig.» Industripartiet var «litt uenig», Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet var «helt uenig», mens APs nye samarbeidspartnere i Senterpartiet og Sosialistisk venstreparti var «litt enig.»

Med den nye politiske koalisjonen etter valget, som så vidt har rukket å signere intensjonsavtale, er det forståelig nok vanskelig for Nyvoll å svare på de helt konkrete spørsmålene om kvensk satsing i den kommende perioden.

Les også: Reisadalen – kulturlandskap med kvensk preg

Og med det lar vi spørsmålene om mulighetene for kvenpolitisk utvalg, kvensk språksenter, flere stedsnavnvedtak og kvensk parallellnavn på nasjonalpark- og nasjonalparklandsbyen henge videre i luften.

Har gjort tiltak

I inneværende periode har det imidlertid blitt gjort noen grep fra kommunens side for å løfte og synliggjøre det kvenske. Deriblant den nevnte etableringen av Kvääniteatteri med Nordreisa kommune som medeier og vertskommune.

Kommunen har også tatt ansvaret for en årlig markering av Kvenfolkets dag, og har i tillegg vedtatt egne kommunale retningslinjer for markering av dagen.

Les også: Mange nye biler, men kun ett språk

Nokså nylig ble vedtak om trespråklig skilting av rådhuset fulgt opp, og skiltene er nå på plass. I den forbindelse uttalte Nyvoll til Ruijan Kaiku at synliggjøring av det kvenske og samiske er en strategi fra kommunens side.

– Vi er en kommune i et område der tre stammer møtes, noe som er viktig for oss og som vi er veldig stolte av, sa hun.