GIRLPOWER: Legg merke til den kvenske detaljen på Kristin Vollstads kampbukse. (Foto: Privat)

 

Kristin Vollstad vant lørdagens WAKO pro-tittelkamp i kickboksing og kan med det kalle seg verdensmester – denne gangen i profesjonell kickboxing.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Det er veldig stas å endelig ha fått denne tittelen. Sist jeg fikk kjempe om den tapte jeg knepent 2-1, og har siden den gang ønsket å få et nytt forsøk. Nå fikk jeg endelig det – etter fem års venting.

Det sier Kristin Julianne Vollstad til Ruijan Kaiku etter lørdagens triumf i Bjølsenhallen i Oslo, der hun gikk seirende ut mot polske Paulina Saczuk-Michalik i 55-kilosklassen.

Les også: Jublet med kvenflagget for VM-sølv

Etter tolv runder hadde to av de tre dommerne Vollstad som vinner, skriver VG.

Merittert

Det var tilbake i 2018 at hun tapte kampen om WAKO pro-tittelen sist, og dermed fikk hun en etterlengtet revansje denne gangen. Vollstad sier til Ruijan Kaiku at hun ikke vet hvordan hun skal overgå dette.

– Men i november reiser jeg til Portugal for å konkurrere i amatør-VM igjen, og det hadde vært innmari kult å få bli verdensmester to ganger i løpet av samme sesong, sier hun.

Les også: Kvensk EM-gull i kickboxing

Den etter hvert meritterte 31-åringen fra Nordreisa vant EM-gull i 2016 og 2022 og VM-gull i 2017. Hun har også sølv i VM fra 2015 og 2019, og EM-sølv fra 2018. Alle disse er amatør-meritter, mens lørdagens bragd var hennes aller første tittelbelte i profesjonell kickboksing.

Forskjell på proff- og amatørkamper

I kickboksing går utøverne ofte proff- og amatørkamper om hverandre, og forbundet WAKO er det største i begge kategorier, skriver VG, og videre:

Proff-kampene er langt mer sjeldne. I grove trekk er forskjellen på proff og amatør antall runder – 12 i proff og tre i amatør. I tillegg er det uten hjelm og tynnere hansker i proffkampene, noe som naturlig nok øker sjansene for knockout. Det er to minutters runder for både kvinner og menn.

I amatørkampene scores det poeng hele veien, mens i proff handler det om å vinne flest runder, eller avgjøre på knockout/teknisk knockout før full tid.

Glemte kvenflagget

Den oppmerksomme Ruijan Kaiku-leser minnes kanskje å ha sett bilder av kickboxerdronninga der hun feirer noen av sine tidligere bragder med det kvenske flagget. Det gjorde hun ikke denne gangen.

– Det var ikke med, rett og slett fordi jeg glemte det hjemme, sier hun.

Les også: Jublet med kvenflagget for VM-sølv

Men kampbuksa hadde hun heldigvis med seg, uten at vi skal spekulerer i hvorvidt det ble utslagsgivende eller ikke:

– På den hadde jeg trykket «Vaimovoima», sier Vollstad.

(Vaimovoima er et kvensk uttrykk for ‘kvinnekraft’, jour. anm.)

Gave fra foreldrene

Forglemmelsen av kvenflagget ble imidlertid «avverget» av Kristins foreldre, som var på plass i Bjølsenhallen for å se datteren i aksjon. Med seg i sekken hadde de en gave til henne, som ble kjøpt under Kyläpeli tidligere i september:

– Premien fra mamma og pappa var nye kvenvotter, sier mamma Gro Vollstad.

– Og de ble hun veldig glade for, legger hun til.

– De var nydelige, bekrefter verdensmesteren selv.