Agnes Eriksen er kjent for en rekke kvenske bøker. Nå er hun i gang med ei ny, denne gangen handler det om mat. (Foto: Arne Hauge)

 

Anser oppgaven som et samfunnsprosjekt.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Forfatter Agnes Eriksen går bredt ut og ber om hjelp til sin nye bok. Hun sier seg takknemlig for alt, være seg stort eller smått, i tilknytning til emnet kvensk og norskfinsk matkultur. Folk kan skrive på kvensk eller norsk, Eriksen behersker dem begge. I brevet som nå har gått ut, skriver hun:

«Av historiske årsaker vet vi at kvensk og norskfinsk matkultur er lite dokumentert. Jeg har tenkt å gjøre noe med det – mens det ennå er tid – og skrive en bok om emnet. Innholdet vil vise bredden i våres matkultur og bidra til at kunnskaper om den bevares for ettertiden.»

Alt du kan komme på

Det hun nå spør om fra folket, er alt fra historier, bilder, oppskrifter, munnhell og ordtak i tilknytning til mat. Herunder fiske, jakt, slakting og bærsanking, samt sanger, merkedager om såing og innhøsting og matminner.

«Det vil si fortellinger om måltider, gode eller dårlige, som du husker godt. Ja, alt du bare kan komme på som på en eller annen måte har noe med mat å gjøre. Ikke tenk at det er for lite eller ikke bra nok, alt er viktig for at boka skal bli artig å ta fram», skriver Eriksen, som allerede har klar en foreløpig disposisjon for boken.

Av den kan vi lese at husdyrhold og kontakten med norsk, samisk og annen matkultur er interessant for henne, det samme er kombinasjonsbruk; jordbruk, fiske og utmarksnæringer. For å nevne bare noen få av de mange punkter som har mål av seg å bli til kapitler.

Noen må gjøre det

«Alle låner fra hverandres kulturer, slik er det også med oppskrifter og det er ikke lett alltid å si hva som er hva», skriver forfatteren, som igjen oppfordrer folk til å sende over. Det er også en fordel dersom folk vet når og hvor bidraget stammer fra, og dersom man vil, så kan man forbli anonym.

«Jeg ser på arbeidet med en slik bok som et samfunnsprosjekt. Noen må gjøre det og i og med at ingen museer tar tak i dette, så får det bli meg og alle dere som vil bidra», skriver Eriksen, som ber innsendere oppgi informasjon slik at hun kan opprette kontakt tilbake.

Du kommer i kontakt med Agnes Eriksen på epost agseri@online.no