Torbjørn Svane Naimak. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

 

Et interimstyre driver etablering for områdene Storfjord og Lyngen. – Potensialet for mange medlemmer er absolutt til stede, sier pådriver.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– Vi kommer til å tilslutte oss Norske kveners forbund. Det sier Torbjørn Naimak, en av pådriverne bak nysatsingen.

Han sier at de har diskutert navn som Storfjord kvenforening og Indre Lyngenfjord kvenforening, men at de til slutt landet på Storfjord og Lyngen kvenforening.

– Potensialet for mange medlemmer i disse to kommunene er absolutt til stede, sier Naimak.

Flere rundt

Det er langt i fra tomt for kvenforeninger i området. I Lyngen finnes Lyngen kvensk-finsk forening, som er tilsluttet Kvensk finsk riksforbund. I Storfjord finnes Skibotn kvenforening og Skibotn kvenforum. Sistnevnte er tilsluttet Norske kveners forbund. Det samme er Kåfjord kvenforening/Kaivuonon kveeniseura, som geografisk ligger nokså tett på. Dette uroer Naimak lite:

– Skibotnforeningene har tradisjonelt og hovedsakelig konsentrert seg om Skibotn, men vi kommer naturligvis til å snakke med Skibotn kvenforum, ettersom de er tilsluttet samme organisasjon som vi skal inn i. Så får vi se, sier han.

– Kåfjord kvenforening jobber godt, og vil bli en god sparringspartner for oss. Vi har invitert lederen, Elling Vatne, til vårt neste møte. Der vil han dele noen av erfaringene de har gjort seg, og som vil kunne være nyttige for oss, sier han.

Skifter beite

Torbjørn Naimak, som er avtroppende leder i Tromsø kvenforening, sitter i interimstyret sammen med storfjordingene Randi Rognli, Bente Heiskel, Hallgeir Naimak, Malene Siikavuopio, og lyngsværingene Wenche Elveslett og Martin Lyngdal.

Det er foreløpig uklart om Naimak, som opprinnelig er fra Soiketanouta, Kitdalen i Storfjord kommune, blir med videre etter at interimstyret har gjort sitt. Men han er ikke helt fremmed for det:

– Jeg kommer i alle fall til å gå av som leder i Tromsø-foreninga på årsmøtet 1. mars, og er åpen for å være med å bidra videre i den nye foreninga, sier han.

Markering

Interimfase til tross, folkene bak har allerede planer for aktiviteter, og først ut blir markering av Kvenfolkets dag.

– Vi har gjort en del forberedelse inn mot 16. mars, knyttet til flagg og slike ting, og kommer til å ha en markering av dagen. Det kommer til å finne sted på vestersiden, på Elvevoll, sier Naimak, som er klar over at det skal være en fredningsmarkering i Storfjord tidligere samme dag. Da skal fredningen av kvengården Hottitalo/Hottigården i Yykeänperä/Skibotn markeres fra klokken 13 til 15.

Les også: – Det blir en høytidelig fredningsmarkering

– Vårt arrangement starter ikke før klokken 17, sier han.

Bred deltakelse

Naimak forteller at planene om en forening tok til for alvor etter at lyngsværingen Laila Lanes hadde vært på Hattu, Hatteng med foredrag rundt boka «To prosent norsk», som kom ut i fjor høst. Boka tar godt for seg den kvenske historia i og rundt Lyngenfjorden, og Naimak tror det hele har bidratt til å åpne noen øyner:

– Det er nok vekket en del interesse og gitt en liten vitamininsprøytning. Etter foredraget på Hatteng var det mange som kontaktet meg og var giret på å få til noe, sier Naimak.

– Derfra og ut har det vært ganske så bred deltakelse og engasjement, sier han.

Han er imidlertid klar på at foreningas livsgrunnlag avhenger av oppslutning:

– Vi vil trenge all støtte og alle medlemmer vi kan få, sier Naimak.