Heidi Nilima Monsen gjorde seg bemerket både som kven og som kvensk journalist. Her fra et besøk hos Ole Kristian Gaski og Qvænbrygg i Vadsø, i september 2020. Heidi gikk bort i mai 2021. (Arkivfoto: Ruijan Radio)

 

Tilbyr midler til prosjekter for kvensk ungdom. Målet er å synliggjøre kvensk kultur.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Stipendet går til noen som vil gjøre en jobb for å fremme kvensk kulturarbeid, men trenger hjelp til å komme i gang», opplyser Birte Mari Vetaas og Terje Nilima Monsen. De tok initiativet til å samle inn penger, hvor de sammen med venner, kjente og ukjente endte på 65 000 innsamlede kroner.

«Disse skal deles ut i årlige stipend i samarbeid med Kvääninuoret – Kvenungdommen. Vi vil også benytte anledningen ved utdelingene til å samle inn nye midler slik at vi kan fortsette utdelingen lenge», melder Vetaas og Nilima Monsen.

Årets stipend har søknadsfrist 15. april 2023, og vinneren får gaven sin tildelt den 31. mai, for øvrig datoen i 2021 da Heidi Nilima Monsen gikk bort.

«Vi ønsker at stipendet skal gå til arbeid innen kvensk språk, kunst, litteratur eller annet kulturarbeid for kvensk ungdom. Målet er å synliggjøre den kvenske kultur og inspirere flere til å vise fram sin kvenske identitet», heter det fra folkene bak.

Her kan du: Sende inn søknad om stipend

Arrangøren sier at man må legge ved en kort presentasjon av prosjektet, og hvordan det skal realiseres.

I 2022 ble prisen delt ut til kunstprosjektet Vastavirthaan – motstrøms, i regi av gruppen «Jokiroikka.» Som består av M. Seppola Simonsen, Elisabeth Seppola Simonsen, og Maiya Syrstad Jervijervi. Førstnevnte skriver til minnefondet:

Lar stipend bli kunst: Gruppa Jokiroikka under kvensk takeover på Nasjonalmuseet sist sommer. Fra venstre Elisabeth Seppola Simonsen, Maiya Syrstad Jervijervi og M. Seppola Simonsen. (Foto: Privat)

«Vi i Jokiroikka ser frem til å stille ut den endelige skulpturen Vastavirthaan – motstrøms 15.02.23, på Deichman Bjørvika. Skulpturen har forandret seg mye i løpet av prosessen, men bygger fremdeles på de samme prinsippene: kulturarv og innovasjon. Vi er veldig stolte av det vi sammen med kvensk ungdom og kvener fra hele landet har klart å skape. Sammen har vi bidratt til å videreføre kvensk kulturarv og samtidig bringe noe nytt til kvensk kunst. Vi håper at denne skulpturen vil bidra til å synligjøre kvensk kunst og kultur i hele landet, og takker for all støtten vi har fått så langt.»

Arrangøren minner om at ingen prosjekter er for små, og ingen for store. Det er heller ingen begrensninger på hvem som kan motta stipendet, opplyses det.

Her kan du lese mer om trioen som fikk stipendet for aller første gang: Mottar det første stipendet fra Heidis minnefond

Og i denne lenka kan du lese mer om minnefondet og personen som hedres: Starter minnefond for Heidi