Slik så det ut da Hilja Huru spilte inn nyttårstalen for første gang for 4 år siden. I år sendes den kvenske nyttårstale for første gang på NRK2 nyttårsaften. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

– Det var dette vi drømte om da vi startet med nyttårstalen for fire år siden, sier Hilja Huru om at den kvenske nyttårstalen i år sendes på NRK2.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

I år sender NRK den kvenske nyttårstalen på NRK2 på nyttårsaften for aller første gang.

– Det er kjempebra at NRK har lyst til å sende den kvenske nyttårstalen på tv på selveste nyttårsaften. Det er en viktig milepæl, konstaterer Hilja Huru.

Konseptet rundt den kvenske nyttårstalen startet som en vill idé for fire år siden, og ble produsert av Ruijan Kaiku de tre første årene før NRK nå har overtatt stafettpinnen.

– Da vi startet opp håpet vi jo at dette skulle bli en tradisjon, og at den til slutt skulle komme i riksdekkende media, forteller Huru.

Viktig oppsummering

Lederen av Norske kveners forbund, Ruijan kveeniliitto, sier hun har brukt nyttårstalen blant annet til å oppsummere året som har gått for kvenenes del.

– I talen har jeg snakket litt om hvordan det står til med kvensk språk og kultur, og de tiltakene vi har, men også om det som vi savner. Det har jo også skjedd en utvikling disse fem årene, så det har vært en glede å oppsummere året gjennom nyttårstalen, sier Huru.

– For meg har nyttårstalen blitt et slags arkiv hvor jeg kan gå tilbake å se hva som har skjedd de siste årene. På den ene siden har jeg sett en utvikling der vi har fått litt mer midler å rutte med, selv om vi ikke er helt fornøyd ennå. Den største utviklingen er nok den positive kraften der vi ser kvener ta tilbake språket, kulturen og sin identitet. Jeg opplever at kvenene viser mer stolthet over det å være kven. Og ikke minst er den aktiviteten som de kvenske ungdommene nå får til kjempebra. Og også nye ting som kvensk teater som nå har kommet. Det var noe vi ikke kunne forutse for fem år siden, legger hun til. Men Hilja vil ikke røpe hva som blir tema for årets tale.

– Det er nok hemmelig, så det får være en overraskelse, smiler hun.

Gode tilbakemeldinger

NKF-lederen sier at hun utelukkunde har fått positive tilbakemeldinger på nyttårstalen, og ikke minst på at hun taler på kvensk.

– Jeg har valgt å lese talen på kvensk selv om jeg ikke kan språket noe særlig godt siden jeg ikke har lært det i oppveksten, men jeg har fått gode tilbakemeldinger fra folk om at de synes det er bra at jeg bruker språket. Selv om jeg gjør noen feil med uttale så har den kvenske talen blitt veldig godt tatt i mot, både av de som snakker kvensk men også de som ikke gjør det, sier Hilja Huru.

Hennes inntrykk er også at det er viktig for kvenene at man har en slik tale.

– Dette har blitt en kvensk tradisjon som det har vært viktig å få på plass fordi det er et behov for at språket og kulturen er mer synlig, ikke minst i nasjonale medier, sier hun.

Den kvenske nyttårstalen sendes på NRK2 nyttårsaften klokken 18.50, og Ruijan Kaiku har også fått tillatelse fra NRK til å streame den på våre nettsider.

Lurer du på hva Hilja Huru sa de første årene? Her gir vi deg de tre første nyttårstalene. Aller først kan du jo lese Hurus takk til avisen og journalisten for ideen til kvensk nyttårstale: Stor stas for kvenfolket