Med NKF-leder Hilja Huru på NRK 2 i beste sendetid, vil årets kvenske nyttårstale nå det ganske land på en helt ny måte. (Foto: Arne Hauge)

 

Endelig skal også kvenfolkets nyttårstale spise kirsebær med de store: – Med dette vil vi nok nå et bredere publikum, og flere vil få et innblikk i det kvenske, sier NKF-leder Hilja Huru.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Det er stas at nyttårstalen vil sendes på NRK 2. Med dette vil vi nok nå et bredere publikum og kanskje vil flere få et innblikk i det kvenske, sier Hilja Huru til Ruijan Kaiku i kjølvannet av at NRK Kvensk sist fredag bekjentgjorde NRKs aller første sending av nyttårstale på kvensk, i beste sendetid.

Sendetidspunktet er som vi forstår nyttårsaften, klokken 18.50. Lederen for Norske kveners forbund, Ruijan kveeniliitto, nytter høvet til å sende en takk tilbake til Ruijan Kaiku.

– Det er takket være Ruijan Kaiku og Heidi Nilima Monsen at tradisjonen med den kvenske nyttårstalen ble startet. Talen har tidligere fått bra spredning på nett og gjennom sosiale medier, men det er flott og en milepæl at den nå sendes i riksdekkende medier, sier Huru.

Distriktsredaktør i NRK Troms, Nina Einem, begrunner overfor NRK Kvensk programvalget med å minne om at kvener/norsk-finlendere er en nasjonal minoritet i Norge

– Og vi syns derfor det er på sin plass at nyttårstalen når et nasjonalt publikum, sier Einem overfor NRK Kvensk.

 

Her ser vi bilde fra nyttårstalen i 2017, for øvrig året da også et nyetablert NRK Kvensk øynet muligheten. Siden ballet det på seg, og i år skal NKF-leder Hilja Huru i praksis tale foran hele det norske folket. (Foto: Heidi Nilima Monsen)