I en episode av «På tur med Lars Monsen» fortelles det at helten i historien som den samiske filmen Veiviseren er bygget på faktisk var kven. Her ser vi Mikkel Gaup i rollen som den unge helten Aigin i den samiske filmen Veiviseren. (Foto: Filmkameratene, IMDb)

 

Det skal ha vært kvenske Claus Eriksen fra Børselv som lurte tsjudene ned fjellsiden.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

I NRK-serien «På tur med Lars Monsen» fra 2005 går Lars Monsen gjennom store deler av Porsanger på sin ferd til Nordkapp, og man får blant annet se den kvenskætta eventyreren stå på toppen av noen steile stup på vestsiden av Porsangerfjorden. Her forteller han at historien som den Oscarnominerte samiske filmen Veiviseren fra 1987 skal være bygget på, faktisk skal ha i akkurat dette området.

– En unggutt ble fanget av tsjudene. Han kastet fakkelen sin ned i en dyp kløft så de begynte å skli. Så falt alle rett i døden, forteller Lars Monsen i serien, før han røper at han skal møte en mann i Russenes som hardnakket påstår at han er oldefaren til unggutten som lurte tsjudiene over stupet i Skarvberget/Nordmannset.

Helten i Veiviser-filmen skal nemlig minne om Claus Eriksen fra Porsanger. Oldebarnet til Claus Eriksen, Hilmar Iversen (1920-2004) forteller til Monsen at det nettopp var oldefaren på hans fars side som ble tatt til fange av tsjudene og brukt som los over fjellet. Iversen, som var 83 år da innslaget med Monsen ble spilt inn, forteller at unge Claus hadde et langt tau som han bandt løst i beltet på seg selv, og da han tente tyrifakkelen sin ble tsjudene så blendet at de ikke oppdaget at han selv hoppet til side og kastet fakkelen ned stupet. Tsjudene fulgte fakkelen og rauset ned fjellskrenten. Flesteparten av russerne skal ha dødd i fallet, men Hilmar kan fortelle at 4-5 stykker ble tatt av dage av bygdefolket morgenen etter. I følge den katolske kirkeloven som rådde på den tida, skulle ikke tsjudene som døde i steinura begraves fordi de var regnet som voldsmenn. Dermed ble kroppene liggende i fjellskrenten, og lokalbefolkningen plukket blåbær mellom beinrestene i flere tiår etter den dramatiske hendelsen. Iversen avslutter samtalen med Monsen med at han står for at det han har sagt skal være sant.

Hilmar, som var 83-år da opptaket ble gjort, forteller gjerne at han er av kvensk opphav.

Faren til Claus Eriksen het Erich Claussen og var født Muonioniska, men flyttet så til Børselv og livnærte seg som bonde og laksefisker. Claus, eller Claes, ble født i Karasjok vinteren 1754, og skal ha bodd mesteparten av sitt liv i Børselv hvor han i likhet med sin far livnærte seg som bonde og fisker. Han døde ifølge slektsforskernettstedet Geni sommeren 1832, 72 år gammel, i Børselv.

 

Se episoden der Hilmar Iversen forteller Veiviser-historien på NRK: På tur med Lars Monsen: episode 6: Nordkapp