Meänflaku- Tornedalingenes flagg. (Arkivfoto)

 

 

Torsdag utnevnte den svenske regjeringen syv medlemmer til den nye sannhets- og forsoningskommisjonen for tornedalinger, kvener og lantalaiset.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Avgjørelsen ble tatt etter dialog med Svenska Tornedalingars Riksforbund- Tornionlaaksolaiset (STR-T) og ungdomsorganisasjonen Met Nuoret, skriver den svenske regjeringen i en pressemelding.

Maja Mella og Bengt Niska (Foto: Liisa Koivulehto)

Som Ruijan Kaiku skrev i mars, vil komiteen bli ledet av Elisabet Fura, tidligere chefsjustitieombudsman og dommer ved Den europeiske menneskerettighetsdomstol. Nå er det bestemt at hun får syv kommisjonskollegaer, deriblant Bengt Niska som er tidligere leder i STR-T.

Kommisjonen består også av forsker Malin Arvidsson som har doktorgrad i historie ved Institutt for menneskerettigheter ved Lunds universitet, samt professor emeritus i historie Lars Elenius som i sin forskning har sett på levekårene for de nasjonale minoritetene fra et historisk perspektiv. Professor emeritus Kenneth Hyltenstam har forsket på språkendring og språkbevaring i minoritetsspråk og tospråklig undervisning, mens Kaisa Syrjänen Schaal er jurist i den svenske kirke og ekspert på minoritetsspørsmål. Sia Spiolioupoulo Åkermark har forsket på nasjonale minoritetsspørsmål og har vært medlem av Europarådets rådgivende utvalg for nasjonale minoriteter, mens Josephine Ylipää har tidligere ledet ungdomsorganisasjonen Met Nuoret og er nå forskningsassistent i bærekraftsvitenskap.

Sannhetskommisjonen skal gi sin rapport innen 16. mai 2022.