Blant de mange nominerte til Årets kven 2022/2023, finner vi Kvenungdommen. Før jul debuterte gjengen med sin første bok, Fraasikirja. (Foto: Arne Hauge)

 

Brått rauset det inn forslag på mulig årets kven. Se hvem som er nominert.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Man er fristet til å si: Ja takk, det holder nå.

Torsdag denne uken kom det nemlig inn det ene forslaget etter det andre til redaksjonen, i det som virket å være en spontan reaksjon på påminnelsen vi hadde samme morgen:

To navn så langt – hvem blir årets kven?

Også fredagen startet med flere forslag, og vår bakgrunn for å antyde at det rekker i massevis, er kvaliteten. Fra før har vi notert oss de solide navnene Ingeborg Arvola og Bjørnar Seppola, de som nå har kommet inn bør få ingen til å kjenne seg sikre på seieren.

Fra før hadde vi navnet Kjersti Anfinnsen liggende på vent på blokka. Et kjent navn for lesere av Ruijan Kaiku, og et forslag som kom inn helt på tampen av desember. Forslagsstilleren skriver:

«Kjersti utmerket seg på alle plan, med engasjement og kunnskap om kvensk kultur og språk. Hun er offentlig aktiv med kronikk om språk, egen dj/badstue-satsing og  deltar på mange samtaler foran publikum i regi av sitt forfatterskap.»

Og så, altså i går torsdag 12. januar, kom det inn mange nye. Først Kristin Vollstad fra Nordreisa. Forslagsstiller skriver:

«Hun har skapt stor oppmerksomhet rundt kvenfolket, som når utover landegrensene, ved å hevde seg i internasjonal kickboksing på høyeste nivå og vifte med kvenflagget fra seierspallen under Em i Tyrkia 2022. I intervjuene har hun vært en viktig ambassadør for kvenene. Stoltheten har stor lokal effekt og kickbokser klubben i Nordreisa er flinke på å fremheve det kvenske i sitt arbeide hvor de når ut til mange i regionen, og utover regionen i turneringer de deltar i.»

Fra samme forslagsstiller denne kandidaten, Astrid Serine Hoel:

«Astrid Serine har med sin positive kraft innen kvensk dans, i 2022 erobret nye scener innen teater nasjonalt og internasjonalt. Hun har en sentral rolle i fremføringene og med sin formidlingsevne gjennom dans og teater har hun preget forestillingene innen kvensk teater og gitt dem og andre forestillinger en ekstra dimensjon som når ut til et publikum også langt utenfor de kvenske miljøene. Hun utstråler en positiv kraft og en oppriktighet som hun gjennom sitt arbeid og offentlige uttalelser bruker til å styrke interesse og relevans for kvensk språk og kultur. Hennes uttalte ønske om å lære kvensk motiverer flere til å gjøre det samme, og hun er en god ambassadør for kvenfolket både nasjonalt og internasjonalt.»

Så fikk vi denne, hvor det trygt kan sies at innsender foreslår folk som har gitt lyd fra seg i året som gikk:

«Jeg har en soleklar kandidat: Kvääniteatteri. Og, om det ikke går å nominere hele teatertruppen, så får det bli Frank Jørstad, på vegne av teateret. For maken til skjellsettende kvensk opplevelse har jeg aldri vært i nærheten av da jeg fikk se forestillingen deres på Nasjonalteateret, Forestillingen Näkymätön kansa – Det usynlige folket.»

Lyd fra seg har også Kvenungdommen, Kvääninuoret gitt i 2022, det ble belønnet med denne nominasjonen:

«Har forslag til kandidater for årets kven(er): Åsne Kummeneje Mellem, Kaisa Nicolaysen Sundelin, Kristine Jonas, Sofie Kampen og Vebjørn Karvonen fra Kvenungdommens styre. Begrunnelsen er godt arbeid i året som har gått, stor synlighet i media, utgivelse av Fraseboken, arrangering av den internasjonale leiren Kolme, blant annet.»

Ny epost, nye muligheter. Denne innsenderen byr for øvrig på noen innledende ord som vi kan like, de peker på konkurransens kjerne: «Sender inn følgende forslag til komiteen. Refleksjonene går på 2022, og hvilke kvener som har stått sterkt og tydelig i sin rolle det siste året, med en inspirerende tale utad for miljøet og landet for øvrig.» Så til forslagene, der Frank Jørstad kan notere seg sin andre nominasjon.

«For sitt engasjement rundt Kvääniteatteri, hvor han har formidlet kvensk scenekunst ved flere arenaer. Her antar jeg juryen selv er godt informert om Jørstads synlige rolle det siste året, en aldeles viktig og forsonende stemme som har tredd inn i det kvenske kulturlivet i 2022.»

Og så den neste, M Seppola Simonsen:

«Forfatteren/poeten har det siste året jobbet med å fremme det kvenske på flere plattformer og reist landet rundt for å formidle kvenske dikt på forskjellige festivaler og forumer. Seppola Simonsen har også figurert sterkt i mediaomtaler etter sin debututgivelse Hjerteskog/Medanmettä i april 2022 og er en inspirerende ung stemme for kvener i alle aldre. M er også aktiv i kunstnergruppa Jokiroikka som stiller ut på Deichman Bjørvika denne våren, noe som er ganske enestående.»

Den neste peker på en person som er særlig kjent fra kvensk media. Et hardtarbeidende reporter og redaktør fra NRK kvääni:

«Jeg foreslår Laila Lanes som gjennom flere år har fremmet og satt fokus på kvener både personlig og gjennom sitt arbeid i NRK. Viser spesielt til hennes bok «To prosent norsk» som er velskrevet, med knallgode referanser og med dypt engasjement.»

Og, i full fart innimellom alle de andre, to karer med stor forkjærlighet for språk. Fra en tidligere forslagsstiller, som skriver:

«Et annet alternativ kan være brødrene Yu-Jen Shih og Kai-Chie Shih for deres språkarbeid.»

Det er neppe hver dag at lærere blir nominert til fine titler, her har vi unntaket som bekrefter regelen:

«Vil nominere Kyrre Isaksen som har jobb som kvensklærer på Lakselv barneskole i over 40 år og undervist i kvensk der. Han har kjempet for kvensk språk på skolen. Sittet i diverse styrer. Vært med å lage undervisningsopplegg for kvensk. Han ble pensjonist høsten 2022. Han hadde virkelig fortjent det.»

Heng med, vi nærmer oss tampen. Siste forslag i denne omgangen er heller ingen hvem som helst, men en filmskaper. To personer stiller seg bak forslaget, og skriver:

«Vårt forslag til årets kven er Anstein Mikkelsen. Hvem andre har nådd ut til flere mennesker med kvenske historier? Se den lange listen over hans produksjoner. Prøv å regne dere fram til hvor mange som totalt har sett noe av det han har laget. Han er en stor inspirator som løfter kvener og den kvenske kulturen.»

Sånn, dett var dett. Håper vi fikk med alle. God helg.