Klar for kurs: Det kreves rett kompetanse og rett verktøy. (Foto: Riinakaisa Laitila.)

 

Kvensk institutt med ukeskurs i datidens mobile byggverk.

 

Maureen Bjerkan Olsen og Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Vi har fått midler fra Kulturdepartementet for å holde et kurs i bygningsvern. Nærmere bestemt i grindverk eller grindbygg. Norges ledende spesialist, Magne Kleiveland, kommer for å holde kurset, sier Riinakaisa Laitila, kultumedarbeider ved Kvensk institutt.

– Kleiveland blir her ei drøy uke, like lenge som kurset varer. Folk vil få lære masse om hvordan denne typen konstruksjon bygges og reises, sier Laitila.

Kurset holdes på instituttets område i Børselv, rundt den første helga i mai. Grindverk baserer seg på grinder, altså stolper og rammer som kan settes etter hverandre «på tvers av byggets lengderetning og bundet sammen på langs av bygget.» Gamle dagers svar på å bygge i seksjoner eller moduler.

Riinakaisa Laitila er kulturmedarbeider ved Kainun institutti. (Foto: Maureen Bjerkan Olsen)

– Denne typen konstruksjon kan reises veldig fort, og den kan tas ned. Det betyr at den kan flyttes fra sted til sted. Grindverk er også en kvensk tradisjon, den ble brukt av kvener langs Norges kyst, sier Laitila. Denne bruken er for øvrig godt dokumentert i form av blant annet bilder, viser hun til.

Planen for uka er å reise to ulike konstruksjoner på Kventunet i Børselv. Det ene en åpen konstruksjon ved smia som hele bygda kan benytte seg av. Koselige sitteplasser og fin utsikt. Den andre blir til oppbevaring av tunets elvebåter, så de blir oppbevart i ly og le.

Kurset arrangeres i samarbeid med RiddoDuottarMuseat, og har plass til 8 deltakere. I skrivende stund er det ennå ledig 5 plasser.

– Så det er første mann til mølla, sier Laitila.

Som en bonus til alle besøkende, kursdeltaker eller ei, blir det en åpen dag i løpet av denne uka i mai.

– Her kan alle komme og se hva det dreier seg om. Dele erfaringer og prate om verktøy som brukes, og den kompetansen som var i gamle dager.

– Det blir veldig synlig resultater når det bygges, og meningen er at vi kan formidle denne typen bygningskonstruksjon videre også etter kurset. Vi gleder oss veldig, avrunder kulturmedarbeideren.

For påmelding, sende en epost til: post@kvenskinstitutt.no