Dan Håvard Johnsen, her i Praatikas-studio sammen med Laila Lanes og programlederne Heidi Johanne Blomli og Agnete Båtnes Braaten. (Kuva: Malin Vollstad)

 

Lyngen kommune har vedtatt trespråklig navn på kommunen, trespråklige navn på bygder og grender, og blitt medlem av Tornedalsrådet imens Dan Håvard Johnsen var ordfører.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Dan-Håvard Johnsen (Sp) er ferdig som ordfører i Yykeä/Lyngen etter åtte år med ordførerkjedet. Det ble klart da han 10. oktober trakk seg som ordførerkandidat foran konstituerende kommunestyremøte den 11. oktober.

– Når det til slutt ble så fragmentert og uoversiktlig må vi ha en løsning som er til det beste for Lyngen. Da kan vi ikke ha fire-fem kandidater. Vi må samles om noen, sa Johnsen til Framtid i nord.

– Valgresultatet sier også noe om at et skifte er ønskelig. Det må man også ta hensyn til, la han til.

Partiet hans, Senterpartiet, fikk kun to mandater fra velgerne, til et kommunestyre med til sammen 19 mandater.

Holdt kvensk lovnad

I mai 2022 snakket Ruijan Kaiku med Johnsen. Spørsmålet var om det ikke var på tide at også Lyngen kommune, i likhet med de øvrige kommunene rundt Lyngenfjorden, snart skulle få på plass trespråklig skilting.

Les også: Snart kan Yykeä bli offisielt navn

Det sa Johnsen at han hadde ambisjoner om, og han ønsket fart i den prosessen. I midten av oktober det samme året vedtok et enstemmig kommunestyre trespråklig navn på Lyngen kommune, og i slutten av oktober startet kommunen navnesak på bygde- og grendenavn.

Ordføreren hadde tidligere det samme året vært med på å få Lyngen kommune inn i Tornedalsrådet, som den eneste kommunen i rådet uten direkte grense til Tornedalen.

«Før jeg går av som ordfører, så skal skiltinga være på plass» gjentok Johnsen i siste episode i minipodcastserien Praatikas som ble tilgjengelig 30. juni i år, der han også sa at «det er helt opplagt at vi må løfte det som er vår forhistorie.»

Johnsen kunne også røpe en anselig stor andel kvenske aner, noe han baserte på resultater fra en dna-test. Kanskje ikke så rart at programlederne presenterte ham som «den kvenske ordføreren i Lyngen.»

Les også: Reiser navnesak på bygdene

Hvorvidt Statens vegvesen i skrivende stund har fått de fysiske skiltene på fote skal være usagt, men Johnsen har i alle holdt lovnad og kommunestyret har gjort sitt.


Eirik Larsen (til venstre) gratuleres av Dan Håvard Johnsen etter å ha overtatt ordførerkjedet. (Kuva: Marius Hoe / Framtid i nord)

Ny ordfører

Framtid i nord melder at Folkelista Lyngen, Arbeiderpartiet og Venstre skal lede Lyngen de neste fire årene med til sammen ti mandater. Det ble klart under det konstituerende kommunestyremøtet 11. oktober.

Eirik Larsen fra Folkelista, som ble soleklar valgvinner med seks av mandatene, blir ny ordfører. Pål Andreassen fra Arbeiderpartiet ble valgt til varaordfører. Et enstemmig kommunestyret var enige om at Dan Håvard Johnsen skal lede kontrollutvalget, skriver det lokale mediehuset.

Få et gjenhør med Dan Håvard Johnsen i Praatikas-episoden fra Lyngen: