Kari Elisabeth Kaski, her sammen med vesle Sonja og Jan Daleng under markering av Kvenfolkets dag i fjor. (Kuva: Unni Elisabeth Huru)

 

SV-politiker Kari Elisabeth Kaski har kjempet for mer til kvenene. Etter inneværende stortingsperiode trekker hun imidlertid inn årene.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

I et lengre intervju i Verdens Gang sier stortingspolitiker Kari Elisabeth Kaski (SV) at hun ikke kommer til å ta fire nye år på Stortinget.

– Dette har jeg gruet meg til, for det er kjipt å skuffe mange. Jeg skal gi beskjed til nominasjonskomiteen om at jeg ikke tar gjenvalg til Stortinget, sier hun til VG.

Stortingspolitikeren sier til avisa at hun ikke har den fulle og nødvendige motivasjonen til å fortsette.

Kvensk bakgrunn

Kaski, som er vokst opp i Kirkkoniemi/Kirkenes og har røtter i Pykeijä/Bugøynes, har ikke lagt skjul på sin kvenske bakgrunn. Blant annet var hun til stede på Ytre Oslofjord kvenforening sin markering av Kvenfolkets dag i 2023.

Les også: Kaski vil lære barna sine kvensk

Her snakket hun om sin kvenske oppvekst, og uttalte blant annet at hun ønsker å lære barna sine kvensk.

Økte bevilgninger

Den 36-årige finnmarkingen spilte etter alle solemerker en sentral rolle i Sosialistisk venstrepartis forhandlinger med regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet, som fikk gjennomslag for tre millioner kroner mer til kvensk språk og kultur i 2024.

Partiet fikk også gjennomslag for ytterligere to millioner øremerket til Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto.

Midlene til kvenforbundet viste seg imidlertid senere å ikke være en reell økning, slik man trodde da statsbudsjettet var klart. Dette som følge av at forbundet fikk 870 000 kroner mindre over en annen post, en posten de opprinnelig hadde, noe som fikk Kaski til å reagere:

Les også: Skuffet NKF-leder: – Uforståelig

– Da SV fikk på plass en budsjettøkning til Norske kveners forbund/Ruijan kvääniliitto var det en åpenbar forutsetning at det skulle være den reelle budsjettøkningen. Så dette reagerer jeg sterkt på, sa hun til Ruijan Kaiku.

Les også:

Kaski: – Et stort løft