Enkelt og greit: Dette runde og enkle smykket stakk av med førstepremien i konkurransen. Vi gratulerer. (Foto. Privat)

 

Med sitt minimalistiske runde smykke med lærreim stakk Elly Kjernsholen av med seieren i Ruijan Kaikus konkurranse om fineste kvenske kulturmarkør.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Det var en hyggelig beskjed å få. Fantastisk artig å vinne, sier den glade vinner, Elly Kjernsholen fra Børselv og Lillehammer.

Dermed er strek satt for konkurransen, hvor Elly vant førsteprisen på kroner 3.000 for sitt bidrag. I tillegg får hun det rykende ferske nydesignete Ruijan Kaiku kruset.

Les om kveenikuppi her: Sjekk vårt nye kvenkrus

– I mitt arbeid har jeg alltid vært opptatt av det enkle. Jeg ser etter den samme enkelheten som jeg tror har preget hele det kvenske, der nøkternhet alltid var viktig, sier Elly, som her drar sammenlikningen også til det spartanske livet som preget den nordlige landsdelen i tiden like etter andre verdenskrig.

Satt pris på

– Det enkle ligger i hele min design. Mens noen er opptatt av detaljer, vil jeg til margen. Ta bort alt som er unødvendig og finne det som ligger innerst, sier hun.

Verdig vinner: Elly Kjernsholen vant Ruijan Kaikus konkurranse om fineste kvenske kulturmarkør. (Foto: Privat)

Og som vi forstår; det enkle settes stadig pris på, juryen var nemlig samstemt om at Ellys enkle smykke var en verdig vinner. Faktisk lurte flere av juryens folk på om det var mulig å sette smykket i bestilling og på det viset få det i privat eie. Helt fremmed for tanken er konkurransevinneren ikke, selv om smykket riktig nok ble laget for mange år siden.

– Det var hyggelig å høre, og det hadde vært artig å satt det i produksjon, sier Elly, som godt minnes smykket. Det er en av hennes personlige favoritter.

Dragning

– Slike smykker var vanlig på 80-tallet, men akkurat det smykket laget jeg en gang på 90-tallet, sier hun.
– I mellomtiden har smykket også vært på utstilling på Kvensk institutt i Børselv, sier smykkemakeren, som til konkurransen deltok med produkter i en rekke materialer.

En dragning mot metaller har Elly kjent så lenge hun kan huske. Da interessen for håndtverk dukket opp, var det naturlig å bygge videre på det bygda Børselv hadde mye av; smedarbeid.

Opprinnelse er viktig

– Moren min fortalte at Børselv var kjent for mange smeder, sju stykker var det her da hun vokste oppe, mange av dem nære slektninger av oss, sier Elly, som tror det kan ha vært den dragningen hun trakk med seg inn i det voksne livet, og som ligger bak opprinnelsen til smykket. Hun sier det opptar henne, hvor ideen til håndarbeidet stammer fra. Eksempelvis har et annet av hennes smykker sin opprinnelse i Sør-Varanger.

– Jeg er svært glad for at juryen likte smykket mitt, og den runde formen. Det runde har ingen begynnelse og ingen ende. Der ligger det nok mye god symbolikk, bekrefter Kjernsholen.

Smykket laget av Elly Kjernsholen. (Foto. Privat)