Det blir musikkteater under åpningen. (Foto: Porsanger Kvenske Språksenter/Porsangin kväänin kielisentteri)

 

Inviterer deg inn på musikkteater og foredrag.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

(Foto: Porsanger Kvenske Språksenter/Porsangin kväänin kielisentteri)

I forbindelse med den offisielle åpningen av Porsanger Kvenske Språksenter, en åpning som finner sted fredag 23. august, har arrangøren bestemt seg for å vise forestillingen Britas brev. Et musikkteater, opplyses det, som første gang ble vist i 2017 ved markeringen av Finlands 100-års jubileum.

Stykket handler om Brita og hennes familie, som bosatte seg i Porsanger på slutten av 1800-tallet. Utøverne på scenen har alle bakgrunn fra blant annet Lakselv spellemannslag, melder arrangøren av åpningen.

Fikk midler

Porsanger Kvenske Språksenter heter på kvensk Porsangin kväänin kielisentteri, og har med seg Porsanger kommune og Porsanger museum i åpningen, som finner sted ved museet på Torget i Lakselv fra klokken 15 til 20. Arrangement er gratis og åpent for alle, opplyses det.

Det var i 2018 at Porsanger kommune ble innvilget midler fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet – til etableringen av kvensk språksenter. Senteret er nå etablert som en del av kommunens kultur- og oppvekstavdeling, og skal tilby sine tjenester til barn, voksne og eldre i Porsanger kommune.

«Språksenteret skal bidra til språkvitalisering via aktiviteter som språkbad, språkkurs, språkkafé, eventyrstunder og forskjellige verksteder med tema om kvensk historie, mat, sang, musikk, håndverk og andre kultur- og næringstradisjoner. Språksentret skal være en møteplass og en språkarena, og skal også være med på å bidra til økt bevissthet og større anerkjennelse for kvensk språk og kultur,» heter det fra arrangørhold.

Ordføreren kommer

I tillegg til musikkteater, blir det også miniforedrag om kvensk språk og kvener i Porsanger, det blir også musikkinnslag og taler, samt servering av tradisjonell og lokal kvensk/samisk mat fra Rydningen Gaardsmat. Det hele avsluttes så med musikkteaterforestillingen «Britas Brev,» for øvrig i Kultursalen. Her har du hele programmet:

15.00 Velkommen ved fagleder Anneli Naukkarinen og oppvekst- og kultursjef Irmelin
Klemetzen
15.15 To miniforedrag om kvensk språk og kvener i Porsanger
16.30 Musikkinnslag ved Lasten lauluroikka
17.00 Offisiell åpning ved Ordfører Aina Borch
Taler
17.30 Servering av mat utenfor språksenteret
19.00 Forestillingen «Britas Brev» i Kultursalen

For mer informasjon, kontakt fagleder Anneli Naukkarinen ved Porsanger Kvenske Språksenter på telefon 413 73 609 eller epost anneli.naukkarinen@porsanger.kommune.no

Les også: – Det er en gledens dag i Porsanger