Innbydende plakat fra arrangementet. De som medvirker i vandrespelet er barn, ungdom og voksne fra Vestre Jakobselv og omegn. Instruktører er Sara Maria Maliniemi Lindbach og Ørjan Steinsvik fra Kvääniteatteri Linstampan. Hjertelig velkommen, inviterer arrangøren. (Foto: Maleri laget av Sara Maria Maliniemi Lindbach)

 

Midt i den store Kvenfestivalen inviterer Nord-Varanger kvenforening til amatørforestilling inkludert utendørs, historisk vandring. Velkommen til vakre Vestre Jakobselv – Annijoki.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

– Forestillingen er en utendørs vandreforestilling med lokale amatørskuespillere, barn og unge, sier Sara Maria Maliniemi Lindbach fra Kvääniteatteri. Sammen med Ørjan Steinsvik er hun instruktør for det hele, som går av stabelen førstkommende lørdag, 1. juni fra klokken 11. Amatørforestilling heter «Annijoki» og starter ved Jakobselvkaia i Vestre Jakobselv, snaut 27 kilometer før Vadsø på Varangerhalvøya. Det lokale bandet Linstampan skal være med og framføre musikk under vandrespelet.

 

Sara Maria Maliniemi Lindbach. (Foto: Arne Hauge)

Initiativet til forestillingen kom fra Nord-Varanger kvenforening, og inngår i Kvääniteatteris amatørsatsing. Samtidig, opplyser Maliniemi Lindbach, tas det også med som såkalte «Community Theatre» i et EU-prosjekt kalt «Phōnē – giving minority languages a voice.» Som vi forstår et internasjonalt prosjekt med det mål å ivareta minoritetsspråk og kultur i teateret.

– Fra midten av 1800-tallet til år 1900 økte folketallet i Vestre Jakobselv fra 60 til 360 innbyggere. En seksdobling i folketallet. I hovedsak skyldes dette en bølge av finskspråklige innvandrere. Et aktivt jordbruk ble innført i bygda og ny teknologi og handel oppstod, sier instruktøren om bakteppet for vandrespelet. Hvem var disse menneskene, spør man seg. Og hvor ble det av språket?

– Vandrespelet tar publikum med på reise gjennom bygdas historie og menneskene som levde og lever rundt elva, sier hun.

Annijoki anno 1899. Her ser vi Lassin Petterintalo. (Foto: Ellisif Wessel)

Oppmøte er altså ved Jakobselvkaia, og det kan stadfestes at særlig bygdas barn og unge vil sette umåtelig pris på at også du dukker opp for å se og delta. Vandringen blir en rundtur fra Jakobselvkaia og opp til Vestre Jakobselv Oppvekstsenter, deretter ned igjen. Arrangøren nytter høvet til å minne om klær og fottøy tilpasset været, det kan skifte på femøringen så langt nord og øst i landet. Barn må forresten være i følge med voksne, og det blir salg av kaffe og kake på Jakobselvkaia etter vandringen. Varighet er rundt 1 time og 45 minutter.

Til sist tar vi med at samarbeidsparter foruten Nord-Varanger kvenforening og Kventeateret er Vestre Jakobselv Oppvekstsenter, Vadsø museum – Ruija kvenmuseum og Kväänifestivaali.