Her, i «sørlandets hovedstad» Kristiansand, vil solblomsten vaie i sola utenfor Rådhuset på Torvet i sentrum på kvenenes nasjonaldag. (Kuva: Morten Torjussen) 

 

Kristiansand følger Tromsø, Trondheim, Oslo, Bergen og andre norske bykommuner når kvenflagget heises den 16. mars i år. Det gleder Protestfestivalen-sjef Svein Inge Ollikainen Olsen, som har kjempet lenge for saken.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

– En stor glede. Jeg har kjempet lenge for dette. Aksjonistene for regnbueflagget gikk i forveien, så det åpnet nok dører. Det sier Svein Inge Ollikainen Olsen, som er festivalsjef på Protestfestivalen, etter at det i dag ble klart at også Kristiansand kommer til å heise det kvenske flagget den 16. mars.

– Jeg er også stolt, som kven, ettersom det antakelig har vært noe skambelagt. Jeg måtte for eksempel finne det ut selv, at jeg var kven, det var ingen som fortalte meg det, sier Olsen.

Facebook-påminnelse

I en statusoppdatering den 8. februar i år skrev Olsen, via facebooksiden til Protestfestivalen, et innlegg rettet mot hjemkommunen Kristiansand om flagging på Kvenfolkets dag.

«For to dager siden var det samenes dag, med markering i både aviser og på TV – og ikke minst flaggheising. Nå håper jeg at tiden som er brukt til å fremsnakke kvenene fører til en ny flaggheising 16. mars i Kristiansand, slik det nå blir gjort i en rekke norske byer», innledet han.

Les også: «Hvorfor er noen minoriteter gjevere enn andre?»

Innlegget avsluttet han med en argumentasjonsrekke på elleve punkter.

I første punkt skriver Olsen at «Flagg er viktig samlende og synliggjørende symbol, som også viser at majoritssamfunnet anerkjenner kvenene som minoritet», og i neste at «Kvenene bor over hele landet. Stadig flere kommuner anerkjenner sitt ansvar om synliggjøring og anerkjennelse av kvener.»

Kontaktet ordføreren

To dager tidligere hadde Olsen også sendt et skriv til Kristiansand-ordfører Jan Oddvar Skisland, med noe av det samme budskapet.

Først fikk han svar om at at det fikk de ikke til i år, men ga seg ikke med det. I et tilsvar 10. februar skrev han:

«Kristiansand blir i så fall en av få bykommuner som ikke flagger i år. Må jo være dumt å komme i etterkant av rapporten (til Sannhets- og forsoningskommisjonen, journ. anm.), som ligger an til å bli stygg. Det gikk jo også fort å få opp regnbueflagget, så hvorfor er dette så vanskelig?»

I dag fikk Olsen svaret han håpet på:

«Ordfører har i dag bestemt at det gis anledning til å flagge i anledning Kvenfolkets dag. Dette gjør han med bakgrunn i Flaggloven som ved endring i 2021 har gitt en utvidet rett til å flagge med andre flagg enn det norske, samiske og kommune/fylkeskommuneflagg.»

Les også: Tar grep om laber kunnskap

Kristiansand kommune følger med det etter bykommuner som for eksempel Tromsø, Trondheim, Oslo og Bergen, for ikke å glemme Horten, Tønsberg og Moss.