Reidar Harju og Lindis Møller-Davidsen fikk en liten tur i en tradisjonell elvebåt. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Reidar og Lindis reagerte med å spontant bryte ut i kvensk sang da de fikk prøve elvebåt i Lakselva.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Det begynner så smått å bli en tradisjon at den lokale kvenforeninga, språksenteret, Porsanger museum og lokale ildsjeler samles ved Lakselva en lørdag i august for å sette fokus på de ulike elvetradisjonene. I år var det rundt femti personer som deltok på årets elvebåttreff, deriblant store deler av Sannhets- og forsoningskommisjonen og det nye forbundsstyret til Norske kveners forbund – Ruijan kvääniliitto.

Fikk prøve elvebåt

Denne gangen blåste vinden så sterkt at arrangøren ikke hadde mulighet til å vise fram den tradisjonelle stakekunsten, men noen heldige gjester fikk derimot bli med på elva i en av de motoriserte elvebåtene. Blant disse var Reidar Harju og Lindis Møller-Davidsen som benyttet pausen i styremøtet til NKF-RK til å få en tur på elva.

– Jeg syns det var helt fantastisk. Dette er det morsomste jeg har gjort på lenge, sier Lindis, som forøvrig hylte av fryd under turen. Reidar på sin side reagerte med å synge Hyvän illan midt ute på elva.

– Helt spontant følte jeg at jeg måtte synge noe kvensk, ler Harju.

– Hvordan hørtes det ut?

– Nei, si det, ler Reidar.

– Det hørtes veldig fint ut. Det var ikke helt som å sitte på kanalbåt i Venezia, men nesten, forsikrer Møller-Davidsen.

Imponert over elvebåten

Harju er lang erfaring med båt, og har blant annet en egen seilbåt som han bruker mye. Den tradisjonelle elvebåten som han nå fikk prøve, imponerte ham.

– Jeg syns det er veldig fint å se at en båt kan være så vakker og samtidig så funksjonell. Den gled altså så lett gjennom vannet i den sterke strømmen, og selv med motoren såvidt over tomgang hadde vi god fart. Det ville ikke en vanlig båt gjort. Denne var utrolig lettdrevet og stødig, konstaterer han.

– Det var ordentlig nyelig og behagelig å sitte i den. Selv om det var en del bølger og strøm i elva, opplevde vi ikke noe skvulping eller risting. Det var helt fantastisk, supplerer Lindis.

Fikk lære om elvetradisjonene

Også flere medlemmer av Sannhets- og forsningskommisjonen fikk et godt innblikk i de kvenske elvetradisjonene i Porsanger. Båtbygger og kjentmann Øyvind Lindbäck delte villig av sin kunnskap og erfaring.

– For meg som kommer fra kysten, var det artig å få se på båtene som blir brukt her. I tillegg fikk vi høre engasjerte fortellinger om både fisket og historien her i dalen, forteller kommisjonsmedlem Håkon Hermanstrand som kommer fra Nord-Trøndelag.

 

Reidar Harju og Lindis Møller-Davidsen fikk prøve elvebåt i Lakselva. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Anneli Naukkarinen fikk en tur i elvebåten sammen med sin datter. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Øyvind Lindbäck viser et ikonisk bilde fra elva mens han forteller histoerier. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Øyvind Lindbäck deler av sin kunnskap og erfaring fra elvelivet for blant annet Håkon Hermanstrand i Sannhetskommisjonen (Foto: Heidi Nilima Monsen)

Øyvind Lindbäck viser fram en tradisjonell elvebåt for medlemmer av Sannhets- og kommisjonen (Heidi Nilima Monsen)