Vokal Nord har fått midler til å jobbe med kvensk musikk. (Kuva: Yngve Olsen)

 

Ruijan Radio har hatt Dag Håvard Hansen i Stiftelsen Vokal Nord i tale, og han kunne fortelle hvordan det Tromsø-baserte kammerkoret skal disponere de kvenske prosjektmidlene de nettopp ble tildelt.

 

Pål Vegard Eriksen/Frank Halvorsen
pal@ruijan-kaiku.no

 

For et par uker siden skrev Ruijan Kaiku at Troms og Finnmark fylkeskommune, som forvalter nasjonalt tilskudd til kvensk språk og kultur, hadde tildelt 4,8 millioner kroner til 29 ulike kvenske språk- og kulturtiltak.

Én av de heldige i så henseende var det profesjonelle kammerkoret Vokal Nord, som fikk tilsagn om 250 000 kr til prosjektet «Nurmen lintu» (engfuglen). Frank Halvorsen i Ruijan Radio har snakket med daglig leder i Stiftelsen Vokal Nord, Dag Håvard Hansen, som fortelle mer om hva de skal bruke pengene på.

– Vi har fått penger til å skrive ny musikk og til å turnere med musikken i det vi oppfatter som kvenske kjerneområder.

– Dette begynte for mange år siden med en fin musiker som heter Bjørn Andor Drage. Han har vært glad i kvensk musikk i lang tid, og drev og maste på den som da var dirigent om at vi måtte gjøre kvensk musikk. Og så ble Drage selv vår dirigent etter hvert, og vi begynte å se på dette, sier Hansen.

– Det var kjærlighet ved første mollakkord. Vi ble veldig begeistret for det materialet vi kom i kontakt med. Det er noen usigelige vakre melodier.

Les også: Har troen på «Kvensk camp»

Gjensyn med Paaskiviikko

Vokal Nord gjorde konsertturneen «Aaretkammari – Skattkammer» under Paaskiviikko 2017. Den gangen besøkte de Nordreisa, Storfjord og Tromsø. Hansen forteller at koret skal ut på en lignende turné under Paaskiviikko 2022.

– Vokal Nord har opptrådt på Paaskiviikko tidligere og skal nå gjøre det igjen. Denne gangen blir det et rent salmeprogram, sier han.

Vokal Nord med konsertturneen «Aaretkammari – Skattkammer» under Paaskiviikko 2017. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

– Planen vår er å få tak i sanger som kanskje er i ferd med å gå i glemmeboka, og få skrevet nye arrangement på disse, dersom det ikke finnes noe fint fra før. Vi har også et ønske om å gjøre kunstmusikk med bakgrunn i kvensk materiale.

– Vi håper å få spilt inn en CD med vertslig musikk og en CD med salmer. Det handler om å ta vare på kulturarven, sier Hansen.

– Det kvenske har stort fokus hos oss nå. Det står faktisk i formålsparagrafen vår at vi skal framføre både samisk og kvensk musikk.

– «Nurmen lintu» er navnet vi har satt på prosjektet, men det er ikke sikkert vi skal bruke det. Vi var en runde før jul med «Nurmen lintu», blant annet i Nordreisa og omegn, og nå kommer vi tilbake med et helt annet program. Vi blir nok å bruke et annet navn slik at folk ikke blir lurt og tenker at de har hørt dette før, sier han.

Information and entertainment

– Jeg er en voksen mann og har bodd mer eller mindre hele livet her i nord, og jeg er rimelig interessert i etniske grupper og deres historie, men allikevel er dette kven-begrepet smått ullent for mange av oss. Derfor tenker vi å gjøre turneen under Paaskiviikko som en «infotainment», information and entertainment nær sagt.

– Det betyr at vi også ønsker å få inn en foredragsholder til å fortelle litt kvensk historie i løpet av konserten, sier han.

Daglig leder i Vokal Nord, Dag Håvard Hansen, sier kvensk musikk ligger inne i korets formålsparagraf. (Kuva: Yngve Olsen)

Øst-Finnmark og Tornedalen

– Vi starter altså med en tre dagers turné 9. til 12. juni under Paaskiviikko. Deretter er planen å dra til Øst-Finnmark i slutten av september med en lignende turné. Jeg drømmer om å få gjøre det på det nye kvenmuseet i Vadsø, og så vil vi til Bugøynes og Kirkenes.

–  Vi er også i dialog med Kvääniteatteri og Tornedalsteateret om å lage en nogen lunde lignende turné nedover Tornedalen, men det vil i så fall bli til neste år, sier Hansen.

 

Intervjuet kan du høre i sin helhet i episode 104 hos Ruijan Radio: