Kommunestyresalen i rådhuset ble plassen for møtet søndag. (Foto: Sander Larsson Framnes)

 

Søndag 13. mars ble Kvääninuoret – Kvenungdommens årsmøte holdt. Under møtet ble det valgt styre for 2022.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Nesseby kommune ble stedet for årsmøtet i år, og med seg hadde de unge kvener fra hele landet.

Les også: Kvensk ungdom på reisefot 

Under det fem timer lange møtet, ble det gjort rede for fjorårets aktiviteter, og idémyldring for det kommende året.

– Kvenungdommen er det lokallaget under NKF som har lengst årsmelding, fortalte Åsne Kummeneje Mellem under møtet.

Årsmeldingen nevner blant annet fjorårets tildeling av hedersprisen, nye medlemmer (hvor det meldes at det er hele 41 nye medlemmer for 2021), samlinger og markeringer, og prosjekter som Kolme- som dessverre ble avlyst grunnet pandemien i 2020 og 2021.

Les også: Endelig møttes Kolme-ungdommene

Under møtet ble det også snakket om digitalisering av deres pågående prosjekt; en kvensk frasebok for unge. Av sakslisten kan det nevnes at det var tatt opp kommende turer, budsjett, og hvor støtte til prosjektene og reisene kommer fra. Da er det bare å håpe på at korona ikke setter flere stopper for ungdommen i det kommende året.

Styret

Når det er årsmøte og gjenvalg av styre, sender valgkomiteen anbefalinger, og videre besluttes det under møtet. Under styrevalget ble det ett nytt tillegg til varamedlemmer i Kvääninuoret; Henrik Madsen.

Det er det femte tillegget til varamedlemmene, hvor det tidligere var fire: Emelie Førstemann Nilsen, Leevi Vangen, Maria Elizabeth Pauna Lane og Meta Raappana Reibo.

Åsne peker til at mange varamedlemmer viser at flere ønsker å være med.

– Kvenungdommen har hatt en bratt medlemsvekst og følgerskare det siste året, og det føles naturlig at styret også øker i omfang som en reaksjon på det. Jo flere i styret, jo mer får vi gjort. Vi har utvidet styret denne perioden fra tre til fem medlemmer, og er strålende fornøyde med å få inn Kristine, Sofie og Vebjørn på laget, forteller hun.

Nestledere ble også valgt. Kaisa var styremedlem sist periode, og er nå valgt inn som nestleder sammen med Kristine Jonas.

Kristine Jonas er det nyeste ansatt blant Kvääninuoret, og trådde i kraft i 20 prosent stilling som vikar i Kvenungdommen – Kvääninuoret tidlig januar i år.

Som leder, ble Åsne Kummeneje Mellem gjenvalgt.

Evelyn Førstemann Nilsen vil tre av fra Kvääninuoret, ettersom hun beveger seg inn i nytt arbeidsfelt.

Kvenungdommen – Kvääninuoret under helgebesøket av Vadsø Museum- Ruija Kvenmuseum. (Foto: Lisbeth R. Dragnes/Vadsø Museum – Ruija Kvenmuseum)