Representanter fra styrene i Kvääninuoret, Met Nuoret og Karjalazet Nuoret Suomes deltok på møtet i Helsinki. (Foto: Kvääninuoret – Kvenungdommen)
– Endelig har vi møtt karelerne og tornedalingene, forteller Åsne Kummeneje Mellem og Evelyn Førstemann Nilsen fra Kvääninuoret over Teams fra Helsinki.
Vilde Christoffersen Walsø
Prosjektet Kolme startet for snart to år siden for å styrke kvensk, meänkieli og karelsk språk, kultur og identitet blant minoritetsungdom i Norge, Sverige og Finland. For hvert av prosjektets tre år, skulle det arrangeres en sommerleir for unge kvener, tornedalinger og karelere i de tre landene. Leirene i 2020 og 2021 måtte som kjent avlyses på grunn av koronapandemien, og prosjektets deltakere har dermed aldri møtt hverandre.
Møte i Helsinki
Dette fikk de heldigvis gjort noe med den første helgen i november. Da møttes deler av styrene i de tre ungdomsorganisasjonene Kvääninuoret – Kvenungdommen, Met Nuoret og Karjalazet Nuoret Suomes – Karjalaiset Nuoret Šuomešša i Helsinki for å lære om hverandres organisasjoner og om Karelen. Det er nemlig i Karelen at leiren sommeren 2022 kommer til å finne sted. Dette skulle egentlig være prosjektets siste leir, men blir altså den eneste.
Mellem og Nilsen forteller om en intens, lærerik og morsom helg i Helsinki, og de er tydelige på at det etter to år var på høy tid å møte medlemmene fra Met Nuoret og Karjalazet Nuoret Suomes.
– Skypemøter fungerer greit for planlegging, men det er noe helt annet å møte de tornedalske og karelske ungdommene og henge sammen en hel helg, forteller de.
Digital verktøykasse
Under møtet i Helsinki presenterte Mellem den digitale erstatningen for kulturutvekslingen som skulle funnet sted sommeren 2020 og 2021, nemlig Kolmes digitale verktøykasse. Prosjektets deltakere håper denne kan bidra til at ungdom blir introdusert for ny kunnskap og nye kulturelle uttrykk fra den karelske, tornedalske og kvenske kulturen.
Medlemmer i de tre ungdomsorganisasjonene har samlet de beste lenkene til blant annet Instagram, spillelister og språkressurser knyttet til deres kultur, slik at andre kan bli kjent med kulturen deres på en måte som er tilpasset unge mennesker. Noen av filmene i den digitale verktøykassen er også laget av prosjektet.
Leir i Karelen i 2022
Mellem og Nilsen forteller at det har kommet opp mange gode ideer og ønsker for programmet og rammene rundt den kommende leiren i Karelen. Selv om de så vidt har begynt å legge planer, gleder de seg stort til sommeren 2022.
Kanskje noen av Ruijan Kaikus unge lesere har lyst til å delta på leir i Karelen neste sommer? Det vil komme informasjon om leiren på www.kolme.no og i Kvääninuorets sosiale medier i løpet av våren.
Vi nevner også at her finner du Kolmes digitale verktøykasse