Det var godt oppmøte da kvenungdommene samlet seg i Nesseby Kommune fredag 11. mars. (Foto: Sander Larsson Framnes)

 

Kvääninuoret – Kvenungdommen ønsket kvensk ungdom fra hele landet velkommen til årsmøtehelg.

 

Sander Larsson Framnes
sander@ruijan-kaiku.no

 

Kvenungdom fra hele landet samlet seg fredag 11. mars på 8seasons hotell i Nesseby kommune. Foran seg hadde de en helg med aktiviteter, som endte i et årsmøte søndag.

Av deltagere tilstede, var det ungdom fra både nord og sør- fra plasser som Oslo, Bergen og Alta. Noen timer etter ankomst, bevegde ungdommene seg til Nuorgam, som ville være noens første tur til Finland. Reisen var dekket av Kvääninuoret – Kvenungdommen selv, som får midler tildelt fra Norske kveners forbund.

Ved ankomst kontaktet de straks ordfører i Nesseby kommune, og forhørte seg om kommunen hadde planer om flagging på Kvenfolkets dag. Da svaret var nei, var de raske til å overrekke medbrakte flagg. Ordfører Knut Store var svært positiv ovenfor den kvenske ungdommens tilværelse i kommunen.

– Da vi snakket under overrekkingen spurte han om møteforholdene på hotellet. Da vi svarte at det var litt trangt, ga han oss kodebrikke til kommunestyresalen, fortalte Kvääninuoret-leder Åsne Kummeneje Mellem.

Fra fjern og nær

Etter ungdommenes ankomst, kjørte de på med en bli-kjent-runde. Det ble fort gjort klart at her var det ungdom tilstede fra hele landet.

Henrik Madsen har dykket i sine kvenske røtter, og er nå engasjert i det kvenske miljøet. (Foto: Sander Larsson Framnes)

Henrik Madsen er fra Bergen, og har tidligere aldri vært lengre nord enn Trondheim. Han er rimelig ny innen det kvenske, men tenkte ikke lenge før han hoppet på tilbudet fra Kvääninuoret – Kvenungdommen.

– Jeg fikk vite familien hadde røtter fra tornedalen gjennom min unkel i Sverige. Min oldemor snakket meänkieli, fortalte Henrik.

Han gravde dypere i det kvenske innen Facebook grupper og slektsforskning på MyHeritage.

– Man når bare langt med google og internett osv. Det er greit å faktisk få følt og sett miljøet, og møtt andre folk også, sier han.

Dette er Henrik Madsens første møte med det kvenske miljøet, og forteller at førsteinntrykket var svært positivt.

– Man blir så fort kjent med hverandre, uttrykte Kristine Jonas, tidligere journalist ved Ruijan Kaiku, og nåværende medarbeider i Kvääninuoret – Kvenungdommen.

Madsen avslører at det ikke er noe kvensk lokallag i Bergen, men at det har ikke stoppet ham fra å være engasjert i den kvenske innsatsen. Han var med på å få Byråden i Bergen til å love flagging på Kvenfolkets dag. Og om de mangler flagg, er han beredt på å låne ut eget.

Les også: Byråden i Bergen vil flagge