Den kvenske beatband-duoen Petter Pogo og Kjersti Feldt Anfinnsen gjester årets Finnlitt. Her fra Kvenfolkets dag i Raisi/Nordreisa. (Kuva: Pål Vegard Eriksen) 

 

Mange kjente navn – også fra kvensk hold – har fått plass i programmet til Finnmark internasjonale litteraturfestival.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

Kjersti Feldt Anfinnsen, Petter «Pogo» Taranger, Ingeborg Arvola, Mervi Erkheikki og Aili Eriksen er blant navnene som Finnmark internasjonale litteraturfestival, også kalt Finnlitt, kan skilte med i årets program.

På lista finner vi også Kvääninuoret, den kjente finske forfatteren Rosa Liksom fra finsk side av Tornedalen, nærmere bestemt Ylitornio/Övertorneå, og naturligvis også en rekke andre navn og forfattere.

Årets festival arrangeres i Alattio/Alta fra 25. til 27. april.

Ei saa peittää

Kjersti Feldt Anfinnsen ble som kjent kåret til Årets kven 2022, men på en annen side er hun kjent som forfatter. Hun har bakgrunn fra Forfatterstudiet i Tromsø og Skrivekunstakademiet i Hordaland.

Etter debuten i 2012 har hun gitt ut flere romaner. De to siste, om den pensjonerte hjertekirurgen Birgitte Solheim, er oversatt til tolv språk.

Les også: Tilfeldigheter og uhell resulterte i samarbeid

Men på Finnlitt møter du henne på konsertscenen i kvensk beatband-duo sammen med Petter Pogo, som mange kjenner fra mange år som bassist Jokke og valentinerne og nåværende gitarist i Senjahopen.

Den 25. april gjør de «Ei saa peittää: Humisseva harju» på City Scene fra klokken 21:30. Her slipper man inn med festivalpass eller enkeltbillett.

Mestermøte

Forfatteren Ingeborg Arvola er aktør i to ulike arrangementer – begge på Kväänin kielipäivä/Kvensk språkdag den 26. april.

Først ut er «Bli kjent med Buffy By», barne- og ungdomsbøkene som Kvääniteatteri gjorde teater av i 2023. Dette skjer på Alta bibliotek fra klokken 9 om morgenen. Merk at denne programposten er for inviterte skoleklasser, men voksne festivalgjengere er velkomne med forbehold om ledig plass.

Les også: Ingeborg Arvolas kritikerroste triologi blir teater

Neste stopp for Arvola er et kveldsarrangement på City Scene, med oppstart klokken 20:15. Da skal hun i et «mestermøte» med en annen Finnmarksforfatter, nemlig Kathrine Nedrejord. Bakgrunnen for dette er at begge ble nominert til Nordisk råds litteraturpris i 2023, og to nominerte fra Finnmark samtidig er historisk, ifølge arrangøren.


Ingeborg Arvola. (Kuva: Pål Vegard Eriksen)

Det feires med en samtale om ting de har til felles i sine respektive forfatterskap: Vanskelige tema, litteratur for barn, ungdom og voksne, samt at begge er dramatikere. Tharaniga Rajah leder samtalen.

Minoritetsungdom

Leder på Alta språksenter Mervi Erkheikki, språkarbeider ved Kvensk institutt og forfatter Aili Eriksen, og den kvenske ungdomsorganisasjonen Kvääninuoret er alle aktører under arrangementet «Troen på å ta tilbake sitt språk.»

Les også: Lanserer «Årets julegave»

Arrangementet er en samtale om å være kven og om å vokse opp som minoritetsungdom, som går av stabelen på Alta bibliotek den 27. april klokken 10. Her blir det også kvenske fraser fra Kvenungdommens frasebok, Fraasikirja, kvenske diktopplesning og kvensk språkdusj for barn og voksne.


Aili Maria Eriksen vant 1. premie i Kvensk skrivekonkurranse 2023. (Kuva: Privaatti)

Lapin sota

Vi tar med at en av Finlands mestselgende forfattere, kjent under pseudonymet Rosa Liksom, er på plass i Alattio/Alta for å fortelle om sitt forfatterskap som strekker seg helt fra 1985.

Det blir fokus på hennes nyeste roman, Väylä – älven, som er satt til evakueringen av Lappland til Sverige under Lapin sota/Lapplandskrigen, Finlands tredje krig under andre verdenskrig. Krigen ble utkjempet mot tyske styrker i Lappland nord i Finland mellom september 1944 og april 1945.

Tematikken handler om å være flyktning, om familier i krig, men også om elven. I romanen blir elven grensen mellom liv og død for de som måtte flykte fra sine hjem.

Samtalen, som finner sted på City Scene 27. april fra klokken 15, foregår på finlandssvensk. Samtaleleder er Honna Havas ved Finnmark fylkesbibliotek.