De tradisjonsrike kvenske kulturdagene i Alta, med markeringen av kvenfolkets dag den 16. mars som rosinen i pølsen, er i sin helhet avlyst. (Foto: Nina Merete Austad)

 

Liten tue velter stort lass, og nå har viruset forpurret det meste av norsk fellesfeiring av kvenfolkets dag. – I solidaritet avlyser vi alt, sier Grete Alise Nilima Monsen i Alta kvenforening.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Kvenfolkets dag er hvert år den 16. mars, men i stedet for kaker og sosialt samvær blir det i år korona-blåmandag med udekkete bord i tomme lokaler. Selve dagen kan naturligvis verken avlyses eller flyttes, derimot går dusinvis av arrangementer – store som små over det ganske land – rett i vasken. Ingen, er det trasige svaret på kven som kommer.

Så også i Nordlysbyen Alta, hvor de kvenske kulturdagene etter planen skulle finne sted.

– Jeg synes selvfølgelig det er veldig trist å måtte avlyse, fordi kvenske kulturdager har vært en tradisjon i Alta gjennom ti år. Men i solidaritet med alle andre som avlyser ser også vi oss nødt til å gjøre det samme, sier Grete Alise Nilima Monsen, leder for Alta kvenforening.

På museet

De kvenske kulturdagene besto av kvensk filmkveld i kveld torsdag 12. mars på Aurora kino. To filmer fra Tornedalen sto på programmet, avlyst. Søndag skulle det være kvensk gudstjeneste i ei av Altas flotte kirker, Elvebakken kirke for å være presis, avlyst. Så var det mandag 16. mars, den skulle opprinne med storveies feiring av den syvende utgaven av kvenfolkets dag, avlyst.

– Vi valgte å avlyse alt, bekrefter Nilima Monsen, som sier at hun etter praten med den kvenske avisa Ruijan Kaiku skulle ringe og samrå avgjørelsen med kirken.

Nordlysbyens kvener har et nært forhold til Alta museum, som også i år skulle huse markeringen av dagen. Lederen sier at avgjørelsen om å avlyse ble tatt i fellesskap og dermed i tråd også med museets ønske.

Husk flagget

Neste korsvei nå, for kvener som søker en mager trøst, er den 26. april.

– Kvenfolkets dag kan man ikke flytte på, til gjengjeld går det an å flytte på de kvenske kulturdagene. Hvis det roer seg med koronaviruset så har vi den kvenske språkdag den 26. april, da kan vi kanskje ha et arrangement, sier Nilima Monsen.

– Men det er mange som har kvenflagget liggende, så husk å henge dem opp når dagen kommer, påminner lederen.

Siste oppdatering går ut på at markeringen av kvenfolkets dag er avlyst også i Storslett, Lakselv og Vadsø, samt i Oslo og Trondheim. Men, og det er et viktig men; heising av kvenflagget ved Oslo rådhus, for øvrig for første gang i historien, går etter det vi får opplyst sin gang.