Åsne Kummeneje Mellem er leder i Kvääninuoret (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Kvääninuoret fikk 100.000 i ekstraordinære regionale midler.

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Rett før jul fikk Kvenungdommen beskjed fra Troms og Finnmark Fylkeskommune om at de får et ekstraordinært tilskudd på 100.000 kroner, merket utviklingsprosjekt.

– Driften for året som kommer er nå sikret, og det er vi er selvsagt kjempeglad for at vi har fått til gjennom dialog med fylkeskommunen, sier leder Åsne Kummeneje Mellem.

Brannslukking

Kvääninuorets nyvalgte leder velger samtidig å omtale tilskuddet som brannslukking.

– Vi har ikke kommet frem til en varig løsning for finansiering av ungdomsorganisasjonen, og må fortsette arbeidet for fast finansiering og tilpasninger i støtteordninger for minoritetsungdom. Akkurat nå faller vi mellom alle stoler, forklarer hun.

#ikkesponsetavTFFK

Etter at Kvääninuoret i sommer fikk negativt svar fra Troms og Finnmark Fylkeskommune (TFFK) på sin søknad om driftstilskudd, og i høst fikk endelig avslag på anke, startet ungdomsorganisasjonen kampanjen «#ikkessponsetavTFFK» .

– For oss var det viktig å synliggjøre kvenenes mangel på konsultasjon i saker som omhandler oss, og samtidig vise vår misnøye med forvaltningen av kvenske midlene, forklarer Kvenungdommen.

De kvenske ungdommene opplevde at finansieringsproblemene startet da fylkeskommunen overtok forvaltningen, og de fikk misledende veiledning og senere avslag på støtte. På sosiale medier sier de at de rett og slett har følt seg usynlige og oversett av fylket.

– Situasjonen er kritisk siden vi utestenges fra alle tilskuddsordninger og står igjen uten økonomiske støtte, skrev de på Instagram i slutten av oktober. På sosiale medier argumenterte Kvääninuoret videre med at unge kvenske stemmer trenger mer enn møteplasser og morsomme prosjekter, og at de trenger driftsstøtte for å kunne representere den unge kvenske stemmen i saker som gjelder dem.

Mye støtte

Åsne forteller at hun har fått tilbakemelding på at kampanjen nådde inn i korridorene på fylket, og at den i tillegg til god dialog med fylket, førte til at Kvenungdommen til slutt fikk tilskudd. 

– Jeg tror kampanjen også førte til at flere ble oppmerksom på hvor vanskelig det er å drive en ungdomsorganisasjon for en nasjonal minoritet. Det er vanskelig når man ikke har tilgang på de sammen midlene og ressursene som andre ungdomsorganisasjoner har. Dette er noe vi må snakke høyt om, mener Kummeneje Mellem.

I tillegg til å spre informasjon om sine utfordringer i forhold til finansiering, ble det i høst startet kronerulling for kvensk ungdom på en egen vippskonto.

– Det førte både til mange nye innmeldinger i Kvääninuoret og samtidig stor støtte fra kvenske miljøer og våre samarbeidspartnere, røper Åsne.