Dosent i meänkieli, forfatter Birger Winsa. (Foto: privat )

 

Kven Østlandet inviterer til åpent møte med blant annet meänkielidosent Birger Winsa. 

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

Lørdag 9. november arranger Kven Østlandet et åpent møte på Sangerhallen i Oslo. På foredragslista står språkviter Birger Winsa fra Tärendö/Pajala. Winsa er for øvrig den første dosenten i meänkieli, og har skrevet 52 bøker på 4 språk.

– Jeg har hatt en lang og positiv samtale med Birger Winsa vedrørende foredraget i Sangerhallen, og han vil blant annet snakke om sitt språkvitenskapelige arbeide, også som dosent i meänkieli, forteller Mary Kristiansen i en epost.

I følge arrangøren er Winsa kritisk til at staten påtvinger kvener og tornedalinger det han omtaler som «monokulturisme,» samt hvorledes meänkieli og kvensk «hjelpes» mot en langsom død. I tillegg mener han at Østersjø-finsk kultur usynliggjøres.

– Han har skrevet hvitbok hvor han krever Sveriges unnskyldning for diskrimineringen av tornedalinger, og han har mange analyser om politikken som er ført i Sverige og tydeligvis også i Norge. Jeg ba han vurdere hva som skulle til for å få et godt resultat om de hadde en felles sannhetskommisjon i Sverige for samer og tornedalinger, forteller Kristiansen som også regner med at det blir dypdykk i flere andre ulike temaer under møtet.

Under møtet blir det også innlegg ved Sannhets- og forsoningskommisjonsmedlem professor Anne Julie Semb. Hun er invitert for å holde et innlegg om kommisjonens arbeid.