Hyggelig utendørs-tilstelning da historielaget ble tildelt prisen. (Foto: Rannveig Larsen/Norges Kulturvernforbund)

 

«Her har samer, kvener og nordmenn levd side om side i hundrevis av år.» Kulturminnedagsprisen endte hos Balsfjord og Malangen Historielag.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

Oddvar Skogli og Ingebjørg Hage (midten) tok i mot prisen på vegne av det lokale historielaget. Prisen ble tildelt av Tone Mogård fra Kulturvernforbundet. (Foto: Rannveig Larsen/Kulturvernforbundet)

Styret i Norges Kulturvernforbund besluttet å tildele Kulturminnedagsprisen 2022 til Balsfjord og Malangen Historielag. Laget fikk prisen for sitt arrangement «Kulturminnedagene i Balsfjord.» Laget ble dermed kroner 50 000 rikere, pengene kom naturligvis i tillegg til heder og ære, og prisen ble delt ut i forbindelse med kulturminnedagsarrangementet ved Balsfjord kirke og den gamle prestegården sist søndag 11. september.

Dette framgår i ei pressemelding fra Kulturvernforbundet, der det igjen vises til at historielaget, sammen med en rekke medarrangører, har laget «et imponerende program for Kulturminnedagene i Balsfjord.»

Side om side

«Gjennom ni arrangementer, over ni dager og på ni arrangementssteder har arrangørene gjort en formidabel innsats med å vise frem, tilgjengeliggjøre og formidle historien om fredete samiske gårdstun og kulturminner, sætermiljø, istandsatte naust, tradisjonsbåter og helleristninger. Arrangøren har klart på en fortreffelig måte å inkludere alle sider av den lokale kulturarven i kommunen, som er et speilbilde på stedets mangfold av kulturer og etnisiteter. Her har samer, kvener og nordmenn levd side om side i hundrevis av år.»

Helleristning fra området. (Foto: Rannveig Larsen/Norges Kulturvernforbund)

Styreleder i Kulturvernforbundet, Jørn Holme, sier seg svært glad når han ser den sterke drivkraften og engasjementet til de lokale arrangørene i Balsfjord.

Et trygt nærmiljø

– Spesielt imponerende er det at de klarer å få til et så godt gjennomarbeidet og mangfoldig arrangement som virkelig løfter frem både mennesker og kulturminner, og bidrar til glede og stolthet over den lokale kulturarven. Det er nettopp slike arrangement som bidrar til gode, trygge og inkluderende nærmiljø, og Balsfjord og Malangen historielag med alle sine gode samarbeidspartnere er virkelig verdige vinnere av årets kulturminnedagspris, sier han.

Kulturminnedagsprisen går til den arrangøren som enten ved årets program og/eller ved innsats over tid best har oppfylt Kulturminnedagenes målsetning om å «formidle og tilgjengeliggjøre kulturarven for allmennheten og bidra til å skape forståelse og engasjement for kulturarv og historie». Kulturminnedagene er Norges største historie- og kulturarvsfestival med 300 forskjellige arrangement og 50.000 besøkende rundt om i landet hvert år.