Frida og Margrete har storkost seg på plateinnspilling -og blir gjerne med i studio flere ganger. (Foto: Heidi Nilima Monsen)

 

Frida og Margrete har storkost seg med innspillingen av den kommende kvenske barneplaten «Elävät ja Elläimet».

 

Heidi Nilima Monsen
heidi@ruijan-kaiku.no

 

De to jentene står foran mikrofonen i det provisoriske platestudioet i Lakselv. Innspillingen av «Elävät ja Elläimet» er i full gang, og Margrete (8) og Frida (9) konsentrerer seg intenst om å synge på kvensk. Det går helt fint, fordi jentene har øvd kjempemasse det siste halvåret.
– Det har vært veldig gøy å synge mye, sier de to i kor.
– Og det artigste har vært å synge med bandet og med venner, sier Margrete som forteller at hennes favorittsang på plata er Karhuu menen pyytämhään.
– Fordi først synger guttan og så synger jentene akkurat det samme. Derfor får guttene det vanskeligere enn oss jentene, sier hun. Frida er helt enig.
– Den er litt vanskelig å synge fordi den går litt fort, og det er mange ord å huske på, forteller niåringen.

Synger om dyr

De to jentene synger sammen med ti andre kvenske barn fra Lakselv og Børselv i prosjektkoret Lasten lauluroikka som er satt sammen i forbindelse med barneplaten «Elävät ja Elläimet». De to jentene synger sammen på sangen Laulu luonon kaunheuesta. Margrete synger også sammen med Alma og Hilja på Yksi oon lehmä, mens Frida synger Kukko ja koira sammen med Lone. I tillegg er de to jentene med på fellessangene Karhuu menen pyytämhään og Elävät ja ruvat.
June, Elvira, Amalie, Astrid Mathea, Julius, Johannes, Olver og Iisak er de andre barna som er med på platen. Alle sammen, bortsett fra eldstemann Olver fra Børselv, har vært med på språkreiret.
– Jeg syns det er veldig artig å få lov til å være med på dette, sier Olver.
Sangene på platen handler om dyr. Både ville dyr og husdyr: Laulu luonon kaunheuesta, Yksi oon lehmä, Bää, bää karitta, Viisi pikku suorssaa, Kukko ja koira, Ei ole mulla maapruukii, Elävät ja ruvat, Karhut marssithaan og Karhuu menen pyytämhään.

Popstjernedrømmer

Margrete og Frida syns det har vært så gøy å synge, at de nå har lyst til å bli popstjerner.
– Vi håper at vi får lov til å bli med på flere kvenske plateinnspillinger, for vi har kjempelyst til å synge mer, gliser de to popstjernespirene.
Jentene syns det er ganske trist at innspillinga nå er ferdig.
– Jeg kommer til å savne det kvenske, sier Frida som forteller at hun egentlig får samiskundervisning på skolen.
– Men jeg fikk lov til å være med å synge kvensk likevel siden jeg gikk på språkreiret, sier hun.