Et positivt møte med Helsinki og Finland for gründere fra Norge. (Foto: Privat)

 

Helsinki på nært hold for norske gründere.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Vi gledet oss til SLUSH i flere uker om ikke måneder,» skriver Toralf Grande i et innlegg på sidene til Finlands ambassade. SLUSH er en konferanse som i år hadde over 20.000 deltakere, samtlige enten gründere, investorer, bedriftsrepresentanter eller ildsjeler med ideer og innsikt.

Grande melder at Helsinki hadde det han kaller en slående likhet med Oslo; trikketur gjennom brede gater med høye hus i minusgrader, før de kom til det aktuelle kontorlokalet i utkanten av sentrum. Forbindelsen var en samling med Nordic EdTech Forum for å møte bransjefeller og bli oppdatert på dagens finske utdannings- og teknologiscene.

Gründeren merket seg ordet messukeskus, finsk for messehall. Men der sluttet de fleste språklige likheter, melder han.

«På dette punktet merker vi at det ikke finnes et snev av likhet mellom Finsk og Norsk,» skriver han, og viser til at de norske ordene bedrift og trikk på finsk heter henholdsvis liiketoiminta og raitiovaunu. Dagligvarebutikk er ruokakauppa.

«Det er vanskelig å henge med på alle stedsnavnene og skiltene, men heldigvis er det meste også presentert på svensk, som er et av Finlands offisielle språk i tillegg til finsk.»

Delegasjonen fra Norge ble overveldet over hvor stort opplegget i Finland var – motsatt ende av messukeskus var så langt unna at de ikke kunne se den.

«En av de mest nyttige funksjonene til SLUSH, etter vår mening, var matchmaking-tjenesten deres. Med dette kunne man bla gjennom deltagere, filtrere dem basert på interesser og bakgrunn, og dermed be om å komme i kontakt med hverandre via nett,» sier gründeren, som også lot seg imponere over menigmanns interesse for konferansen:

«Når man ser engasjementet den finske befolkningen stiller med, er det lett å forstå hvorfor det finske utdanningssystemet har blitt så velfungerende. Produktene på utstilling omhandlet alt fra veldig spesifikke nisjer, som å lære å lese på barneskolen, til altomfattende digitale alternativer til det tradisjonelle skolesystemet.»

Delegasjonen fra Norge melder at de pratet med investorer og bransjefeller og generelt folk med spennende bakgrunn. Det var svært lett å komme i kontakt med folk, melder de.

Etter den faglige delen ble det tid for å se byen, blant annet den kjente Helsingin tuomiokirkko, en vakker domkirke midt i sentrum.

«Vår tur til Finland ga mersmak. Helsinki er en vakker by med et meget velfungerende kollektivtilbud, fantastisk arkitektur, og flere spennende attraksjoner enn man kan få med seg på et par dager,» oppsummeres det.