Loni Bjerkholt-Pedersen og kjæresten Kristoffer Sandven i gang med filming til dokumentarserie. (Kvua/foto: Frank Halvorsen)

 

Dokumentarserien forventes ute i 2024.

 

Ingrid Aslaksen
ingrid@ruijan-kaiku.no

 

Loni Bjerkholt-Pedersen og Kristoffer Sandven er filmduoen som for øyeblikket holder på å spille inn en dokumentarserie som tar for seg temaet nasjonale minoriteter og urfolk, i hovedsaklig Norge.

– Vi begynte å drodle litt om å lage dokumentar, og jeg husker veldig godt fra ungdomstida mi hvor jøde var et vanlig skjellsord. Jeg husker veldig godt at jeg lærte lite om samene, vi lærte at de drev med rein og kasta lasso. Stort sett var det ikke noe markering av 6. februar, ingenting sånn. Også opplevde jeg at sønnen min dessverre lærer det samme, og han er ni år. Det er det samme som går igjen, sier Bjerkholt-Pedersen.

Etter det har de tenkt at det er mye å ta fra her. Det gikk altså fra å handle om Bjerkholt-Pedersen sin historie, til å gjøre det større, og se om de kan ta tak i temaet samehets og fordommer mot jøder og andre grupper.

Les også: Lonis kvenske arv ble inspirasjon til ny dokumentarserie

– Hvordan har det seg at du som ikke har noen kvenske aner, fant ut at dette er noe du vil gjøre?

– Det er et godt spørsmål, sier Sandven.

– Men Lonis bakgrunn, det at hun fant kvensk og etter hvert også skogfinsk bakgrunn, gjorde at jeg ble nysgjerrig. Også var det jo tanken på at vi skulle følge hennes historie og hennes historie om å finne tilbake til den slekta. Men så fant vi ut at det er gjort så mange ganger. Den historien har vi på en måte hørt, sier han.

Så begynte Sandven å lese seg opp, og da ble det klart for ham at vi hadde fem nasjonale minoriteter, og samene som urbefolkning som han allerede kjente til.

– Hvis vi ikke visste noe særlig om det, så er det ganske sikkert at ikke andre gjør det heller. Så premisset vårt er at folk ikke kan så mye og at vi prøver å hjelpe dem til å finne informasjon om disse fem nasjonale minoritetene og om samene. Og ikke minst at samene er mer enn nordsamer. At det er mange grupper og at det er mangfold innad der også.


Loni og Kristoffer har allerede fått støtte fra Kulturrådet i to omganger, slik at de kunne reise Norge rundt. (Foto: Frank Halvorsen)

– Er dette et heltidsprosjekt for dere? Hva lever dere av?

– Da vi gjorde det så tenkte vi jo at nå går vi inn med liv og lyst. Og du kan si at det var litt galskap, for vi hadde jo ikke finansiering på plass. Men så gjorde vi det, og vi har fått støtte fra Kulturrådet i to ulike omganger som har gjort at vi kan reise Norge rundt. Og det må vi jo når vi skal snakke om de temaene, da må vi ha mye reisevirksomhet, sier Bjerkholt-Pedersen.

Til vanlig er Sandven portrettfotograf, og Bjerkholt-Pedersen jobber med tekst, som skuespiller og journalist. Men, med dette prosjektet i bakhodet, har Sandven også utviklet seg til både regissør og mediejournalist.

– Vi må ha flere hatter, og det har vært en bratt læringskurve. Loni har gjort research og intervjuer, snakket med folk og hele den biten, og jeg skal gjøre det tekniske. Du kan jo tenke deg. Lyd, bilde, drassing av utstyr over land og strand. Vi burde vært fem til ti personer. Så vi har gjort det beste ut av begrensede ressurser.