Erling Fredriksson er sjef for Tornionlaakson teatteri. (Arkivfoto: Jimmy Gustafsson)

 

Når blir Tornedalsteateret definert som en nasjonal scene, hva enten staten Sverige er med på lag eller ei.

 

Arne Hauge
arne@ruijan-kaiku.no

 

«Beslutningen om å utrope seg som Nationalscen for minoriteten er selv-besluttet, uten statlig søknad, men også selvsagt», heter det i ei nylig pressemelding fra Tornedalsteateret, Tornionlaakson teatteri.

Bakgrunnen er at teatersjef Erling Fredriksson skal utrope teateret som nasjonal scene for en minoritet som i Sverige omfatter tornedalinger, kvener og lantalaiset. Det skjer onsdag denne uken, samme dag som Sveriges første Sannhets- og forsoningskommisjon overleverer sine sluttbetraktninger til myndighetene.

Fredriksson tar scenen like før Charlotte Kalla, der førstnevnte skal innlede live-sendingen «Meän aika oon nyt – vår tid er nå» – da vil også teaterutropet finne sted – før sistnevnte leser det første sannhets-vitnemålet.

«Valget om å utrope seg som Nationalscen handler ikke i første rekke om å få en statlig erkjennelse, men snarere om å bygge opp en stolthet over en institusjon som fremmer og bevarer den kulturen og historien som minoriteten er sprunget ut fra», skriver teateret.

Som eneste teater i Sverige med det oppdrag å fremme historien, kulturen og språket for tornedalinger, kvener og lantalaiset, er teaterets kjennetegn eller varemerke allerede gitt, begrunnes det fra Fredriksson og hans teater.

«Tornedalsteateret er en Nationalscen for en nasjonal minoritet i Sverige», fastholder han.