Den tidligere skistjernen Charlotte Kalla fra Pajala skal bidra. (Arkivfoto: Anders Wiklund / NTB scanpix/Altaposten)

 

Den 15. november overleverer Sannhets- og forsoningskommisjonen for tornedalinger, kvener og lantalaiset sin sluttrapport til kulturminister Parisa Liljestrand i Pajala.

 

Pål Vegard Eriksen
pal@ruijan-kaiku.no

 

I forbindelse med overleveringen av den svenske Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport vil det bli arrangert et ti timer langt arrangement, fra klokken 14 og fram til midnatt, der fortellinger og vitnesbyrd fra utredningen kommer til å leses opp av både offentlige og privatpersoner.

Dette skriver Tornedalsteateret på sin nettside.

Sendes direkte

Hoveddelen av lesningen kommer til å skje «på Nasjonalscenen for tornedalinger, kvener og lantalaiset på tinghuset i Pajala», mens deler av lesningen vil gjennomføres i Stockholm. Hele arrangementet kommer imidlertid til å sendes direkte fra Tornedalsteaterets hjemmeside.

«Gjennom å løfte fram og erkjenne stemmene i utredningen kan vi få en opprettelse og lege sårene fra de statlige overgripene og et tapt språk. Lesningen blir, sammen med sluttrapporten, et skritt mot forsoning for å løfte blikkene mot vår minoritets framtid og hva det innebærer å være tornedaling, kven og lantalainen i dag, på landsbygda såvel som i storbyen. Vår tid er nå», skriver teateret.

Les også: Derfor har minoriteten tre ulike navn

Kjendisbidrag

Ruijan Kaiku har så vidt omtalt saken tidligere, der vi også kunne melde at en av leserne heter Charlotte Kalla.

«Jeg medvirker fordi det er så viktig å løfte fram sannheten om de krenkelser som har skjedd overfor en hel folkegruppe. Ikke minst for å gi mine forfedre en stemme og en velfortjent respekt i Sverige», uttaler Kalla, ifølge teateret.

Produksjonen av rapportens populærversjon ledes av STR-T og finansieres av Stiftelsen för Norrbottens Läns arbetsstugor och Region Norrbotten. Trykkostnader dekkes av Sannings- och försoningskommissionen, og det er altså Tornedalsteateret i samarbeid med STR-T som arrangerer selve opplesningen. Det siste finansieres av kommunene Pajala, Kiruna og Øvertorneå, samt Haparanda by.

Halv million seere i Norge

Våre lesere vil nok huske at en tilsvarende høytlesning fant sted like etter at Sannhets- og forsoningskommisjonen i Norge overleverte sin rapport til Stortinget den 1. juni i år.

Opplesningen bar tittelen «Norge lytter» og fant sted på Nationaltheatret i Oslo. Derfra ble det sendt direkte til de tusen hjem via NRK 2.

Arrangementet, som ble igangsatt etter initiativ fra Kvääniteatteri, var et samarbeid mellom Kvääniteatteri, Nationaltheatret, NRK og Festspillene i Bergen. Etter det Ruijan Kaiku erfarer skal om lag 1000 mennesker ha vært innom teateret iløpet av den 37 timer lange opplesningen, mens tv-sendingen skal ha hatt over en halv million seere.

Nå er det Sveriges tur til å lytte.